19 August 2006

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

03 November 2010

~ bandung indonesia - part 2 ~


so, story telling disambung semula.. setelah berhenti rehat untuk seketika.. launch hour time.. sbb time ni jerk blh mkn.. klu time2 lain kena curi2 mkn.. br blh mkn.. he3.. story on 27 okt berakhir apabila malamnye kami berempat shj iaitu my sister, my younger brother muadz and akma shj yg pergi jln2 cr mkn.. yg lain sumenye terbongkak penat dlm bilik hotel.. yg menariknye kami naik teksi yg dipggl angkut.. y angkut? xtaw.. tp alhamdulillah.. pergi & balik mencari mkn hny kami berempat dlm van tu.. klu x kena bercampur ngn org2 laen.. almalumla.. angkut tu boleh naik seberapa ramai selagi muat.. takut gak kn bercampur ngn org yg bukan2.. tp alhamdulillah.. mcm yg fara bgtau awl2 lg, Allah permudahkan segala urusan kami.. alhamdulillah.. syukran.. syukran.. cumanye kami merasa gak suasana cuak bl kami xtaw nk blk naik angkut yg mn.. sbb kebanyakkan jln di bandung one way.. pegi kteorg tny kat receptionist hotel tu jln nk ke sn.. bl blk kami lupa nk btnya.. time tu ade jgk pemandu angkut yg mengambil ksmptn mengenakan caj yg berlebihan.. ishhh.. jahat! tp kami bijak! nsb la ade seorg pemandu angkut yang blh kami gelarkn spt pakcik n membawa kami pulang ke hotel.. mskpun dia caj lebih skt dari rp2000 ke rp2500 tp xkesah la.. asalkn kami sampai di hotel dgn slamat. then dh puas merasa suasana mlm di bandung kami terus pulang n time to zZZZZzzzz.. ;)

28hb Okt 2010

suasana pg di bandung dimulakn dgn bfast di hotel saje.. nsb ade gak mrk sediakn sarapan utk setiap penginap.. huk3.. sbb ape? sbb kat bandung ni susah jugak nk cr mkn.. sbb byk2 cite yg fara dgr sblm berlepas.. kat sn dorg bedal aje.. halal haram lebih kurg.. ingt kat sn bl mostly muslim mrk mcm kte.. tp fara silap.. sbb dorg pun main bedal aje taw mkn.. sbb tu bl kteorg ckp kat pemandu yg bw kami tu nk g cr tempat mkn yg bersih, suci dan dijamin halal, ternganga gak kami bl nk byr.. sbb mahal jugak.. bygkn la nasi goreng biasa tu harganya rm7.. mmg btol2 halal dia bw.. mgkn sbb pemandu tu takut kowt yg jenis jual kat warung2 tepi jln tu x dijamin halal.. so, dia bw tmpt yg btol dijamin halal tp mahal skt spt biasa.. e2lah bezanya bl kte pergi melawat tmpt org.. sbb tu klu kte tgk agen2 pelancongan kat malasyia ni klu dia letak bajet utk muslim pakejnye lbh mahal dari pakej non muslim.. sbbnye di luar sn mrk susah nk cr makanan yg halal..

uishh.. story psl mkn saje dh panjang lebar.. kwang kwang kwang.. information lebih nih.. nnt klu uols nk ke sn atleast senang uols dh dpt information kn.. nnt uols mkn bukan2 kat sn sp nk tanggung? haahhh.. layankan aje lah.. he3.. slps sarapan pg kami trus ke Tangkuban Perahu.. TP ni ialah tmpt spt Cameron Highlands.. cumanya kat CH tu xsejuk mcm dulu.. tp kat TP ni.. masyaAAllah.. sejuk bangat.. so, klu dtg situ make sure bw baju sejuk yerk.. esp utk kanak2 tu.. kesian kat dorg.. TP ini ialah tmpt gunung merapi.. ade yg kate gunung merapi ni dh mati.. ade plak yg kate msh lg hidup.. bl2 ms aje blh meletus mcm kat Yogjakarta tu kn.. tp e2lah.. nk dptkn jawapan yg tepat cr sendri yerk..he3.. n fyi, nk msk tmpt ni pun kena byr taw.. xsgka gak mula2.. maybe sbb ramai sgt kowt pelancong yg dtg kesitu.. so, dorg blh jdkn sbg pendapatan utk negara dorg.. msk sini seorg kena byr rp50000.. agk mahal gak.. tp yg penting puas hati.. sbb mmg kawasan ni nice sgt2!!!
view sepanjang ke Tangkuban Perahu.. very nice..
 ni la dia kawah gunung merapi.. dr ats blh bau kawah ni..
 jgn xtaw kat sini pun ade perkhidmatan naik kuda.. xtaw bp RP tapi fara xnaik pun takut kuda tu patah kaki.. he3..
semestinya bersama hubbyku..
 n xlupa bersama my big familiy.. big kerk? x besar mn la.. br 10 org..

 
nk tau kisah selanjutnya? ape yg terjadi slps g TP tu? haah!!! ini lah waktu dan masanya utk kte menghabiskan duit berjuta2 rupiah yg kte ade.. ngeh3.. turun aje dr TP tu trus gerak ke Pasar Baru.. ya Allah.. pusing kok dibuetnya.. lupa nk bgtau uols.. uols akn rs spt VIP bl smpai di Bandung... kemana aje uols pergi uols akn diekori.. jgn takut.. wat bodoh aje.. sbbnye yg mengekori uols tu ialah penjual2 jalanan yg mencari uang utk sesuap nasi dorg.. kesian tgk.. tp mmg xmampu la kn nk beli sumenya.. klu uols tgk kat bandung mst ramai pemain muzik jalanan yg minta sedekah dgn bermain gitar.. xkesah la budak2 kerk, org dewasa kerk n esp remaja.. agknye dorg kesempitan wang, jd dorg tpksa buat kerja2 yg mendatangkn hasil.. yg penting halal.. xmcm org negara kita.. esp remaja2 ni.. fara nk ingtkn ea.. klu korg rs hidup susah, kat indonesia hidup mereka lbh susah.. atleast dorg sedar utk mencari wang dgn cara yg halal.. xmenyusahkan org dgn meragut. haah! kn dh dgr tazkirah dr ustazah fara.. he3.. ini bkn cobaan.. ini kenyataan kwn2ku.. hidup mrk kat sn lebih daif.. lbh susah dr kte.. oleh itu, byk2kn bersyukur kehadrat Allah SWT ye sahabat2ku krn ibu bapa kita dari Malaysia.. kte dibesarkn di Malaysia.. syukur ya Allah..

story telling ini diteruskn dgr citer menarik di Pasar Baru.. mmg klu turun jerk dr van tu mmg akn ade org ekori.. tp jgn dicemuh mrk.. buat dek ialah jln terbaik.. nnt dorg dh penat dorg blah.. e2 aje la jln penyelesaian terbaekkk.. msk aje Pasar Baru tu mmg sumenye rambang mata.. bl tny harganya beribu2 rupiah.. pusing gak.. tp bl diconvert duit Malaysia jdd amat2 teruja.. mmg murah bangat sih.. cuma bab makan dan buang jerk yg mahal skt dr biasa..  bygknlah nk msk toilet awam kena byr rp1000.. kira klu convert duit Malaysia dlm 35 sen.. mahal skt jerk dr kte.. nk mkn mahal.. nk buang air pun caj mahal.. huk3.. memandangkn perut pun dh berkoroncong menyanyikn lagu inul (cehh.. dan dan lagu inul) trus kami ke food court dlm Pasar Baru tu.. ini satu lg citer menarik.. kemana2 aje mst ade org ekori.. nk mkn pun dorg berebut2 pelanggan.. pusing tau enggak.. pusing.. nsb la kami ni org beriman.. baik2 hati.. sabar aje la.. cuma ayah dan ibu fara yg plg xthn.. kah3.. fara dh agk dh.. mst dorg akn ckp " smpai nk mkn pun berebut2 suh mkn kate gerai dorg".. nsb la fara g mkn satu gerai nih.. tgk menu dulu.. takut ade yg xhalal kn.. smpai satu gerai ni tgk mknan2 mcm suci & halal.. harga pun xsemahal mkn kat restoran.. trus order, duduk dan mkn.. sup buntut satuu.. walawee.. kat Malaysia kami pggl sup ekor.. kat sini fara xpnh mkn.. smpai sn jd mcm ngidam pun ade.. mmg klu nk mkn akn cr sup buntut.. ngeh3..tp yg xthn nye lada sulah byk giler.. e2 yg jd sedap tu kowt.. blasah aje la.. tawakal byk2..

isshh.. panjang pulak citer psl mkn nih.. hak3.. e2lah fara.. information bg lebih skt.. bkn utk sp.. utk uols gak sbg panduan bl uols nk ke sn.. insyAAllah.. fara doakn time uols pun akn tiba utk jejakkn kaki uols kat sn nnt. percayalah.. bak kate airasia.. everyone can fly.. he3.. oppss.. kte truskn story telling ni k.. slps mkn kami round round n round.. tp ms yg diberi mcm xbrape nk cukup jerk kn.. pdhal dh 3 jam dok dlm Pasar Baru tu.. huk3.. fara hny smpat  belikn kain utk org2 yg kirim.. utk diri sendiri? huawaaa.. xbeli lg.. jd kesimpulannya ape? esokk kami dtg lg.. kah3.. next chapter will be continue.. tungguuu...

salam ceria.. salam cahaya.. KEGEMBIRAAN MADU LEBAH.. peace!!! lps ni fara nk citer fara jmp Sun Goku, Ultraman Taro, dan mcm2 lg.. tunggu yaaa...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...