19 August 2006

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

30 November 2010

~aPpY aNiVeSaRy IbU n AyAh Yg kE 30 ~

Assalamualaikum.. halliuuu.. ome anat in the ofis.. yuhuhuuu.. rini bos xde.. p keje luar.. jd ade ms seketika utk bercanda candi.. he3.. rini nk story telling bout our anniversary ibu n ayah yg telah diadakan di PNK Resort Bagan Lalang... wlupun Resort tu sekangkang kera jerk dr umah ibu n ayah, tapi krn nk rs suasana ala-ala bercanda di tepian pantai sy selaku anak kedua bertanggungjawab menyewa sebuah resort di Bagan Lalang.. ngeh3.. utk ibu ayah kami dh sewakan sebuah hotel bertaraf 3 bintang (ok la kn dr xde bintang lnsg..hik3) di Hotel Seri Malaysia Bagan Lalang.. walawee.. honeymoon.. hik3..utk i wif hubby of coz sbuah bilik jugak.. almaklumlah.. berkat anniversary ibu n ayah mn la ta kowt2 jd dpt anak.. kembar ag..sp tahu.. rezeki Allah nk bg kn.. hik3.. n sebuah lg bilik di PNK Resort tu la..utk family kekna & 2 org adik bujang ku itu..ngeh3.. (sp suh xwat investment.. dok la korg 1 bilik..hik3)..

mula2 rancangnye nk g PD jerk..tp disbbkn my BIL nk kena keje hari ahad nye jd kami pun wat jerk kptsn berkampung kat bagan lalang..e2 yg jd sekangkang kera jerk tu.. klu x dh lame dh holiday kat jauh2 skt kn.. tp nk wat camne.. krn kekangan yg melanda kte ubah la plan.. n akhirnya e2lah yg berlaku skitar 27 n 28hb November yg lalu.. kami BBQ kat PNK Resort krn kat situ jerk yg blh wat BBQ.. nk wat kat Hotel Seri Malaysia.. haremmm.. dorg nk bg kn.. so, tpksalah sewa sebuah resort yg boleh wat BBQ.. alhamdulillah... mlmnye xhujan pun.. cuaca baik jerk.. hny kami sekeluarga jerk yg menyambutnya.. n we're happy together.. 

to ibu n ayah.. ALA (nama samaran utk diri sndri kat umah..aku pun pelik mcm mn blh pggl diri sndri ALA..huk3) mendoakan ibu n ayah sentiasa di panjangkan umur dan ikatan yang dibina berkekalan untuk selama2nya..semoga ibu ayah diberikan kesihatan yang baik.. n kekal menjadi pasangan yg romantik sehinga bertemu di hari akhirat kelak..insyAAllah..).. ibu n ayah we love u so much!!! muaaaxhhh..

salam ceria.. salam cahaya.. KEGEMBIRAAN MADU LEBAH.. peace!!! semoga aku dpt mengikuti langkah kedua ibu bapaku.. amin.. 


 we love ibu n ayah=)



26 November 2010

KURSUS TEAMBUILDING 2010


Halliuuu.. Assalamualaikum WBT.. ome anaaaattt.. story telling hari ni? errmm.. kisah menarik tertarik kau mmg debooomm.. huk3.. menarik kerk? for me yes.. bcoz inilah story telling berkaitan dgn SKT fara.. tau SKT tu ape? SKT tu ialah SASARAN KERJA TAHUNAN.. it's means prestasi kerja bagi setiap kakitangan di pejabat.. fara rs skrg sume organisasi perlu ade sistem ni kn.. n fyuols info, government also had that system.. n alhamdulillah.. bg thn ni utk kerajaan sarankan sekurang2nya pegawai perlu menghadiri kursus 7 hari setahun.. n tahun ni pencapaian itu telah fara capai wlupun org lain dh berpuluh2 kursus.. fara ni br g 2 kursus thn ni.. nk wat camne.. Personal Asisstant kn.. PA must stay jerk kat ofis tu.. angkat telefon katany.. huk3.. klu dulu nk pegi kursus kena bertole dulu br dpt pegi.. tau bertole tu ape? klu xtaw cr dlm kamus dewan bahasa & pustaka.. klu xjupe gak, tny la kat mn2.. he3.. but now xpelu susah2 dh.. dorg sndri akn pggl klu staff tu xcukup kursus.. mmg pegawai atasan amat2 ambil berat tentang perkara ni.. n im glad n thankful to Allah bcoz letakkan diri ini ditempat baru ni.. thanks Allah..

berbalik pada story telling ni td, fara di pggl untuk menghadiri kursus teambuilding di Bukit Merah Lake Town Resort, Perak.. huh!!! perjalanannye amat2 lah jauh.. almaklumlah.. dh lame xnaik bas.. mmg kematu la vontot ni kn.. kami stay kat sn 3 hari 2 mlm.. di terajui oleh SAC Group.. Consultant yg diberi kepercayaan untuk membantu kami semasa berkursus 3 hari tersebut.. yg dipimpin oleh En. Manjaya bin Mansor aka PAK YA.. katenya lbh mesra pggl PAK YA.. dan pembantu nye yg comel.. budak ag..  br 20 thn.. adik Adeeb bin Anuar.. besttt wooo.. release tension utk seketika di sn.. wlupun penat but happy sgt2.. bkn takat di sn kte akan eratkan lagi silaturahim dan mengenali pegawai-pegawai tp pelbagai ilmu kehidupan yg boleh dijadikan panduan dan iktibar utk kte semua.. xcaye? pegi la klu dpt kursus2 sebegini.. xbosan pun.. best..

fara xtaw nk cite ape psl kat sn.. cumanye fara smpt la amik beberapa pica yg menarik ms berlangsungnya kursus itu selama 3 hari.. salam ceria.. salam cahaya.. KEGEMBIRAAN MADU LEBAH.. peace!!! akhirnya habis jugak kursus 7 hari utk tahun ni.. alhamdulillah.. terima kasih to Pak Ya & Adeeb.. n thanks a lot to my new 'journey carrier'.. KETTHA..

nice view rite.. swimming pool hotel suria di Bukit Merah
 akviti menaikkan tiang bendera menggunakan tali rafia shj okeh!

 after searching a key.. baru dpt buka kotak.. trasure hunt.. finding a hide thing..
 finally.. dpt barangnye.. bendera Malaysia!
 our memories..
act ade lg 4 group.. tp group ni jerk yg sempat amik pica..sbbnye time nk amik pica the other group dorg dok sibuk pggl nk bahagi2kn hamper..huk3..

21 November 2010

cirit birit yang melampau!

Salam.. halliuuu.. ome anat kat umah hr ni.. hr ahad yg membosankan.. hari sabtu smlm jugak hari yg membosankan.. pdhal bkn dok umah pun.. mcm semalam tengahari smpai ke petang berjalan.. berjalan sorang diri.. tanpa ditemani sesiapun.. sbbnye hubbyku yg bz.. huk3..smpai nk p tgk wyg tarik muka la dibuatnya.. org nk ajak p tgk wyg, dia blh keje smpai ke mlm.. sudahnye fara muncung sedepa la..hak3.. semalam g wat facial.. lps g wat facial, g beli brg2 skt kat avon.. brg2 harian..he3.. blk dr jenjalan tu relax jap ngadap tv.. tp kejap jerk.. sbb vuntot ni mcm panas jerk kn.. nk g jenjalan sesaje.. hubby xblk2 ag.. tp nsb la smlm sempat gak tgk wyg.. filem 2 alam.. jgn tny best kerk x.. sbbnye fara no komen.. huk3.. (xsedap lahhhh!!! menyesal... nk komen gak..huk3.. hr ahad pulak pepagi lg dh g umah kakak fara kat sepang nun.. hantar tulang lembu.. org bg.. byk pulak tu..bg la skt kat kakak.. sodappp! lps tu blk umah td, tido.. smpai la pukul 5.. pastu dh xtaw nk wat ape.. huh! teringat plak kisah 2 mggu lalu.. n berakhir jua satu penyeksaan..huawawaa.. 

alaaa uols ni.. mcm xbese la pulak.. almaklumlah.. mukadimah fara mmg selalunya panjang kan.. so hadapkn aje lah ea.. ngeh3.. act fara nk story telling.. bout me.. of coz... xkn about uols pulakkn.. klu ade dlm senarai hidup fara, mst fara citer.. klu xde, tggu la masanye bl uols dijadikan story telling fara..hik3.. berbalik pd story ni td, fara nk story telling bout last 2 weeks.. OMG! ya Allah.. seksa.. seksaa.. tp org kate bila kita sakit e2 adalah utk menghapus dosa2 kecil kte nih.. alhamdulillah.. klu e2 adalah takdirnya fara terima qada' dan qadarnya..mudah2an dosa2 kecil fara ni terhapus.. atleast bila di akhirat kelak xdelah byk sgt dosanye kn..huk3.. (menyedapkan ati..he3)..

fara start kena cirit birit pada malam 6hb Nov ritu.. kebetulan pulak hubby fara pny besday..kesian dia.. dia sambut besday fara siap wat mkn2 ngn parents fara ag kat SECRET RECIPE.. time besday dia pulak, dia kena ngadap fara yg cirit birit ni.. fara xpsti punca sebenar fara kena cirit birit ni sbb ape.. yg fara ingt last skali fara mkn mihun calong.. mihun ni asalnye kat Kemaman jerk.. fara mkn mihun ni waktu balik kemaman umah kakak ipar.. start jerk pg esk tu fara trus kena cirit birit.. hanya Tuhan jerk yg tau betapa dasyatnye kali ni fara kena cirit birit..slalu lps jerk g klinik dua tiga hari dh baik..tp kali ni TIDAKKKK!!! fara kena g klinik smpai 3x.. huh! mmg dasyat.. penangan mihun calong.. fara confius tu, knp fara jerk yg kena..knp anak branak kakak ipar fara xkena? wat happen wif my stomach?hahaha.. hr sabtu fara kena, hr isnin pg tu trus g klinik gomen.. nsb la Doc tu bg MC.. ingt esk dh baik.. skali dia wat hal lagik.. yg peliknye bl siang dia ok.. tp lps jerk start maghrib berkejar2 fara keluar msk toilet.. dh rs toilet dh jd bilik kedua fara.. 

mslhnye klu skali dua blh trima.. ni x.. smpai 3,4, pg kena bgn semata2 nk ngadap mangkuk tandas tu.. mmg fara hadapkn jugakla kn.. dh tu.. kali kedua fara g klinik hari jumaatnye.. dh seminggu kn xbaik2..g klinik panel hubby fara kat az-zahrah..kali ni pg2 pukul 7.30 dh tercacak kat klinik tu.. haruu.. Doc trus mskkn air.. n ubat sakit perut.. dlm tgh msukkn air tu, perut ni berkoroncong.. mcm ombak dh rs nye.. tahan jugak smpai la air tu hbs msk.. blk trus tido..sbb mengantuknye tahap babun dh.. ingtkn esknye baik..lg haruuu jdnye.. smpai la hari ahad mlm tu fara dh xthn.. sbb dh nk msk mggu kedua.. pegi blk jumpa Doc..kat klinik az-zahrah tu.. kali ni Doc laen.. trus kena amik darah & mskkn air skali lg.. almaklumlah.. dh byk sgt airnye kuar.. tp fara ingt dh ok..rupanya mlm tu ialah malam yg paling haruuuu biru dibuatnye.. smpaikn fara xsdr pun dlm tido tu fara terkincit atas tilam..ya Allah.. habis segala cadar kena basuh.. dh ler baru tukar 2,3 hari yg lalu..huh!! mmg penangan btol.. esk pgnye dh ler kena keje.. nk xnk hadapkan jugak la kn..sbb ms Doc tnya nk MC x, dgn rs tabahnye trus jwb x.. hah!! amik.. smpai fara tertido dlm tandas.. huargghh.. very d truk kn.. tp mcm beselah.. hadapkan aje lah..huk3..

alhamdulillah.. slps dua mggu mengalami mslh cirit birit yg truk, fara dh kembali ok..cumanye Doc sarankn jgn mkn pedas..jgn mkn masam.. jgn mkn benda2 yg boleh menyebabkn fara cirit birit.. act Doc tu ingt fara suspek denggi.. sbb denggi pun blh menyebabkn cirit birit & muntah2kn.. skali result dari dorg amik darah tu, menunjukkan negatif.. alhamdulillah..bersyukur kepadaMU ya Allah..

so kengkawan, fara nk ingtkn kepada kengkawan dan diri fara sendiri.. sentiasalah menjaga pemakanan k.. kdg2 kte xtaw setakat mn perut kte ni boleh hadapkn mkn2 tu.. huk3.. fara rs ms cirit tu turun gak la 2,3 kg.. he3.. ade org kate bgs gak tu.blh cuci perut.. blh kurus lg..hahhhh!! yolaahh.. korg xtaw betapa azabnye fara kuar msk toilet tu.. klu nk rs mcm ape yg fara rs, try la mkn julap..ms tu uols pun akn sedar betapa pentingnye bila sihat..hak3..

salam ceria.. salam cahaya.. KEGEMBIRAAN MADU LEBAH.. peace!!! pica ini ialah waktu dorang mskkn air dlm bdn nih.. huk3.. dua kali kena cucuk..sakit taw!


10 November 2010

~ESTET.. THE BEST MOVIE TONITE!~

salam.. halliuu.. ome anat in the houze.. yezza!!! fara br blk dr Alamanda ni.. td berjimba sakan dgn cik Ain.. sp cik Ain tu? cik Ain tu ialah gf kpd adik bongsuku Mohd Annas.. huk3.. weols g trus lps blk keje td.. kebetulan mggu ni hubby fara standby.. jd xde sp nk temankn fara.. lgpun fara pnh ajak hubby tgk cite ni..tp mcm2 alasan yg dia bg.. atlast dia mengaku dia xmo tgk cite nih.. dia kate xbest.. ek eleyy hubby ku ini.. klu cite org sume dia kate xbest.. tp fara xkesah.. sbbnye klu g tgk ngn dia comfirm tido.. klu cite kelakar tido jugekkk.. xtaw la fara nk kate ape kn.. 

Estet.. ermm.. xtaw fara nk gambarkn cite ni mcm mn.. sblm msk pggung tu mmg x terpk pun jln cite tu camne.. ntah best o x.. fara xtaw.. tp mmg fara nk sgt tgk cite nih.. nsb la ade jugak org yg nk temankn fara.. fara beli awl2 by online.. huk3.. nk tgk pny psl kn.. pdhal ms book tu xtaw pun nk pegi ngn sp lg.. main book jerk utk 2 org.. ms tu redha aje la.. klu g tgk sorg, sorg jugak la.. tp nsb cik ain temankn.. he3..

fara xtaw nk cite mcm mn cite nih.. tp yg pasti.. kpd adik2, kakak2, abg2 yg sdg berduka lara.. ini adalah salah satu cara/alternatif lain utk buat korg ketawa..xbyk, sikit pun korg akn terhibur gak la.. but 4 me? hahahahah.. klu fara tgk movie ni kat umah, gamat lah rumah tu dibuatnya.. mmg kelakar gilaaa.. dlm pggung tu fara rs fara yg plg ketawa kuat.. smpai ade org tu siap tny lg kat cik ain, sp yg gelak plg kuat tu.. kah3.. ade fara kesah?hik3..  

so, moral of d story klu rs xtaw nk tgk movie ape skg nih.. cpt2 la g tgk filem ni.. bg fara ini adalah 2nd movie melayu yg fara rs joke dia plg hangittt selain adnan sempit.. seyes!!! mmg terbaekkk wokkkk.. huk3.. so, ape tggu lg? cpt2 la pergi n tghk berhampiran pawagam anda yerk.. "eheemehehem.. abg mamat khalid, sy dh puji filem abg nih.. mn komisen sy?huk3"..
so!!! gud nite n sweet dreams.. fikir2kn lah yerk.. salam ceria.. salam cahaya.. KEGEMBIRAAN MADU LEBAH.. peace!!! klu dvd ni dh keluar nnt fara nk g beli movie ni.. nk wat koleksi.. mn tau bosan + sedih2 xtaw nk wat ape.. blh lyn ini citer.. laaayaaannn..=)
 

03 November 2010

~ bandung indonesia - part 3 ~

memandangkan ade ms lg 45 minit sblm fara boleh balik n kebetulan pulak keje pun xbyk spt biasa, jd fara rs boleh la fara menghabiskn story telling fara ke bandung nih.. berbalik pd 28hb tu, slps siangnye penat kami shopping.. malamnye turn kami menjelajah lebih jauh ke bandaraya bandung.. n kali ni kami x naik angkut dh.. Supir kami gito yg bw kami naik van.. bkn ape.. sbb kali ni sume pegi.. rugi la kn dh byr xmo jenjalan.. ms ni la nk tgk keindahan bandaraya bandung.. bandung ni xkira siang kerk mlm mmg sesak.. much better skt dr KL.. huk3.. klu kte org Malaysia ni yg drive kat sn, mmg xjln2 lah.. sbb takut nk bw.. dorg amat2lah selamber badak.. trip mlm tu kami g menjengah cihampelas walk.. act cihampelas walk ni xde la benda2 yg menarik.. cumanye yg menarik perhatian kami ialah kami dpt bergambar ngn sun goku, ultraman taro dan man in black.. iyeee... xpcaye?? haahhh.. layan kan aje la..

u see..u see.. i told u.. konichiwa sun goku.. my name is ome anat.. nice to meet u..
 fire! fire! fire! ngeh3..
                                     helloo!!! dont u ever close to me..i will killed u.. huawaa.. 
yg plg penting.. my mom pun peminat goku taw.. hik3.. chill

haahh.. i told u rite now.. i have seen son goku wif his friends.. ngeh3.. tau enggak kami dtg kesn semata2 nk bergambar dgn mereka.. sbbnye kat cihampelas walk tu xde pun tempat yg menarik.. yg ade sebuah bangunan yg lebih kurang sm ngn bangunan kat Malaysia.. shopping complex... boring ahh.. klu nk g shopping complex kat Malaysia pun ade gak.. tp tetap bw blk sebuah beg berisi perfume.. sbb kat shopping complex ni ade sbuah kedai like Parkson jual perfume orginal.. kebetulan plak mrk tgh wat promosi.. buy 1 free 1.. wlupun jenamanye xpnh dgr sapu gak.. sbb murah banget.. ngeh3..

sblm kami chaw chin chaw balik ke hotel kami g mkn dulu.. n kali ni nk mkn murah2 aje kami mkn KFC aje.. sbbnye mknan yg murah skt ialah fastfood aje.. xlari sgt la harganya ngn Malaysia.. cumanye menu nye kurang menyelerakan berbanding Malaysia.. sbb tu agknye org2 Malaysia ni byk penyakit.. kwang kwang kwang.. zzzzZZZZzzzz..

29hb Oktober 2010

spt biasa sblm bertolak kami sarapan dulu.. n disebabkn hari tu jatuh pd hari jumaat jd kami amik kesempatan utk turun awl ke Pasar Baru.. almaklum la.. smlm xsmpt shopping utk diri sndri kn.. jd slps aje sarapan supir kami pun trus bw kami ke Pasar Baru.. klu tentatif org laen mrk akn pegi pelbagai tempat selain pasar baru.. tp kami? TIDAKKKK!! Ngeh3.. kami pegi jugak pasar baru tu.. wlupun pasar baru tu buka jam 9.30 tp pukul 9 kami dh terpacak kat situ.. wlupun xsemua kedai dh buka tp kami g gak.. sbb bl dh msk tghri mst makin ramai.. mcm smlm.. kami pegi tu org mmg dh bersesak.. nsb la hari biasa.. klu mggu hubby kate lg truk.. n yg bestnya pasar tu dh jd pasar Malaysia.. sbb ramai customer dr Malaysia saje.. ngeh3.. harus okeh.. harus.. sbb e2 tujuan kami ke bandung.. utk shopping di Pasar Baru.. n dis time org2 lelaki pulak yg tpksa menunggu kami dgn wajah yg muram.. kah3.. sbb turn dorg dh hbs.. turn kami pulak kaum2 hawa ni nk shopping.. mcm2 ada.. telekung.. kain sarung.. kain pelekat.. kopiah.. baju kanak2 ... n yg plg penting.. kain utk wat baju kurung/ kebaya.. masyaAAllah.. cantik2.. murah2 banget.. oh lupe.. n yg plg fara suka.. jubah2nye.. dh ler cantik.. murah pulak tu.. beza ngn harga di Malaysia.. xpcaye? spt yg fara ckp sblm2nye uols sndri la g survey.. xtipu.. dats y bl org Malaysia ni bl smpai bandung blh hbs beriban2.. bukan rupiah ok.. klu rupiah xtaw la.. berjuta2 lemon kowt.. ms kami hsb kat sn setengah hari.. mmg puas gilakkk.. akhirnya dpt juga beli jubah seluar, jubah kain dan kain2 utk dibuat baju kurung/ kebaya utk raya tahun dpn.. blh? baru jerk raya lps, dh pk nk buat baju raya thn dpN? ngeh3.. fara.. fara..

mlmnye plak kami kuar jugak.. kali ni kami g cr stall yg jual mknan malaysia.. nk jugak cr mknan org2 Malaysia kn.. bersyukur lah.. makanan kat Malaysia jugak yg sedap..huk3.. stall ni lebih kurang mcm foodcourt jugak.. tp viewnye nice.. kat situ dpt la kami mkn roti canai instant.. lupa plak catch up pica time embak tu dok kibar2kn roti tu.. ehh.. bukan kibar.. lebih kepada tepuk2 roti canai tu..hik3.. klakar pun ade.. tp yg penting sedap.. dan halal.. Malaysian food jugak yg sedap la.. + ngn teh tarik pulak.. layaan aje.. ZzzzZZZzzz

menantikan makanan yg lambat tiba.. huk2.. perut dh berkoroncong..


30hb Okt 2010

Tibalah saat2 yg dinantikan.. hari terakhir sblm kami balik tu, kami singgah lagi Pasar Baru.. mcm yg fara kate sblm ni.. org laen pegi pasar baru tu skali jerk.. kami pegi berkali.. kebetulan pulak Pasar Baru tu dkt jerk ngn hotel yg kami menginap tu.. hny 5 minit jerk dr hotel tu.. ape lagik.. malas nk susahkn supir kami g jalan kaki aje.. kesian kat supir.. sbbnye ade satu malam kami di cihampelas walk, dia smpai tertido menunggu kami.. nk dkt sejam gak la kami menunggu dia amik kami.. padan muke kami.. sp suh lmbt sgt.. ngeh3.. tp kami xslhkn dia.. gito baik.. cumanye e2lah.. maybe dia kepenatan time tu.. apepun kami berterima kasih pd supir kami tu.. dia sentiasa bersabar dan menanti kami sehingga kami tiba di airport.. huk3.. haaahh!!! berbalik pd citer td ni, disbbkn waktu flight kami pukul 8.30 mlm, pg2 lps sarapan spt biasa.. kami trus terjah pasar baru.. kali ni lbh awl.. 8.30 kami tercacak kat pasar baru.. kah3.. wlupun msh awl ade jugak kedai2 yg dh buke.. e2 yg kami suka sgt tu.. rupany2 bl kemas2 beg mlm tu, ade lg sesetgh brg yg fara lupa nk beli.. jd, kami pegi la blk pasar baru.. nk dekat 3 jam jugak la kami dok situ.. he3.. agk2 dh sume brg dh dibeli, kami trus blk ke hotel.. kami check out pukul 12.. n then amik2 pica sblm kami pulang ke Jakarta untuk naik pesawat kami kembali ke Malaysia.. alhamdulillah.. tepat 11.30 mlm kami tiba di LCCT Sepang.. huk3.. trip yg memenatkan tp kami amat2 gembira.. apepun, kami amat2 berterima kasih pd rakyat Indonesia krn memberi peluang kpd kami utk merasai suasana di sn.. wlupun 5 hari tu sekejap sgt tp bersyukur krn dpt melihat keindahan bandaraya jakarta & bandung.. terima kasih indonesia..

salam ceria.. salam cahaya.. KEGEMBIRAAN MADU LEBAH.. peace! no war.. no war.. no war.. 

yg plg penting.. uniknye Teh kat sini dlm botol.. namenye Teh Botol.. agk pahit skt.. tp msh sedap.. n fruit tea ni jugak sedap banget..
van ini la yang menjadi pengangkutan kami 5 hari 4 malam..
pegi 1 balik.. balik berbeg2.. boleh? kah3..
abadikn kenangan sblm pulang ketanah air
tanda kegembiraan.. terima kasih Indonesia


~ bandung indonesia - part 2 ~


so, story telling disambung semula.. setelah berhenti rehat untuk seketika.. launch hour time.. sbb time ni jerk blh mkn.. klu time2 lain kena curi2 mkn.. br blh mkn.. he3.. story on 27 okt berakhir apabila malamnye kami berempat shj iaitu my sister, my younger brother muadz and akma shj yg pergi jln2 cr mkn.. yg lain sumenye terbongkak penat dlm bilik hotel.. yg menariknye kami naik teksi yg dipggl angkut.. y angkut? xtaw.. tp alhamdulillah.. pergi & balik mencari mkn hny kami berempat dlm van tu.. klu x kena bercampur ngn org2 laen.. almalumla.. angkut tu boleh naik seberapa ramai selagi muat.. takut gak kn bercampur ngn org yg bukan2.. tp alhamdulillah.. mcm yg fara bgtau awl2 lg, Allah permudahkan segala urusan kami.. alhamdulillah.. syukran.. syukran.. cumanye kami merasa gak suasana cuak bl kami xtaw nk blk naik angkut yg mn.. sbb kebanyakkan jln di bandung one way.. pegi kteorg tny kat receptionist hotel tu jln nk ke sn.. bl blk kami lupa nk btnya.. time tu ade jgk pemandu angkut yg mengambil ksmptn mengenakan caj yg berlebihan.. ishhh.. jahat! tp kami bijak! nsb la ade seorg pemandu angkut yang blh kami gelarkn spt pakcik n membawa kami pulang ke hotel.. mskpun dia caj lebih skt dari rp2000 ke rp2500 tp xkesah la.. asalkn kami sampai di hotel dgn slamat. then dh puas merasa suasana mlm di bandung kami terus pulang n time to zZZZZzzzz.. ;)

28hb Okt 2010

suasana pg di bandung dimulakn dgn bfast di hotel saje.. nsb ade gak mrk sediakn sarapan utk setiap penginap.. huk3.. sbb ape? sbb kat bandung ni susah jugak nk cr mkn.. sbb byk2 cite yg fara dgr sblm berlepas.. kat sn dorg bedal aje.. halal haram lebih kurg.. ingt kat sn bl mostly muslim mrk mcm kte.. tp fara silap.. sbb dorg pun main bedal aje taw mkn.. sbb tu bl kteorg ckp kat pemandu yg bw kami tu nk g cr tempat mkn yg bersih, suci dan dijamin halal, ternganga gak kami bl nk byr.. sbb mahal jugak.. bygkn la nasi goreng biasa tu harganya rm7.. mmg btol2 halal dia bw.. mgkn sbb pemandu tu takut kowt yg jenis jual kat warung2 tepi jln tu x dijamin halal.. so, dia bw tmpt yg btol dijamin halal tp mahal skt spt biasa.. e2lah bezanya bl kte pergi melawat tmpt org.. sbb tu klu kte tgk agen2 pelancongan kat malasyia ni klu dia letak bajet utk muslim pakejnye lbh mahal dari pakej non muslim.. sbbnye di luar sn mrk susah nk cr makanan yg halal..

uishh.. story psl mkn saje dh panjang lebar.. kwang kwang kwang.. information lebih nih.. nnt klu uols nk ke sn atleast senang uols dh dpt information kn.. nnt uols mkn bukan2 kat sn sp nk tanggung? haahhh.. layankan aje lah.. he3.. slps sarapan pg kami trus ke Tangkuban Perahu.. TP ni ialah tmpt spt Cameron Highlands.. cumanya kat CH tu xsejuk mcm dulu.. tp kat TP ni.. masyaAAllah.. sejuk bangat.. so, klu dtg situ make sure bw baju sejuk yerk.. esp utk kanak2 tu.. kesian kat dorg.. TP ini ialah tmpt gunung merapi.. ade yg kate gunung merapi ni dh mati.. ade plak yg kate msh lg hidup.. bl2 ms aje blh meletus mcm kat Yogjakarta tu kn.. tp e2lah.. nk dptkn jawapan yg tepat cr sendri yerk..he3.. n fyi, nk msk tmpt ni pun kena byr taw.. xsgka gak mula2.. maybe sbb ramai sgt kowt pelancong yg dtg kesitu.. so, dorg blh jdkn sbg pendapatan utk negara dorg.. msk sini seorg kena byr rp50000.. agk mahal gak.. tp yg penting puas hati.. sbb mmg kawasan ni nice sgt2!!!
view sepanjang ke Tangkuban Perahu.. very nice..
 ni la dia kawah gunung merapi.. dr ats blh bau kawah ni..
 jgn xtaw kat sini pun ade perkhidmatan naik kuda.. xtaw bp RP tapi fara xnaik pun takut kuda tu patah kaki.. he3..
semestinya bersama hubbyku..
 n xlupa bersama my big familiy.. big kerk? x besar mn la.. br 10 org..

 
nk tau kisah selanjutnya? ape yg terjadi slps g TP tu? haah!!! ini lah waktu dan masanya utk kte menghabiskan duit berjuta2 rupiah yg kte ade.. ngeh3.. turun aje dr TP tu trus gerak ke Pasar Baru.. ya Allah.. pusing kok dibuetnya.. lupa nk bgtau uols.. uols akn rs spt VIP bl smpai di Bandung... kemana aje uols pergi uols akn diekori.. jgn takut.. wat bodoh aje.. sbbnye yg mengekori uols tu ialah penjual2 jalanan yg mencari uang utk sesuap nasi dorg.. kesian tgk.. tp mmg xmampu la kn nk beli sumenya.. klu uols tgk kat bandung mst ramai pemain muzik jalanan yg minta sedekah dgn bermain gitar.. xkesah la budak2 kerk, org dewasa kerk n esp remaja.. agknye dorg kesempitan wang, jd dorg tpksa buat kerja2 yg mendatangkn hasil.. yg penting halal.. xmcm org negara kita.. esp remaja2 ni.. fara nk ingtkn ea.. klu korg rs hidup susah, kat indonesia hidup mereka lbh susah.. atleast dorg sedar utk mencari wang dgn cara yg halal.. xmenyusahkan org dgn meragut. haah! kn dh dgr tazkirah dr ustazah fara.. he3.. ini bkn cobaan.. ini kenyataan kwn2ku.. hidup mrk kat sn lebih daif.. lbh susah dr kte.. oleh itu, byk2kn bersyukur kehadrat Allah SWT ye sahabat2ku krn ibu bapa kita dari Malaysia.. kte dibesarkn di Malaysia.. syukur ya Allah..

story telling ini diteruskn dgr citer menarik di Pasar Baru.. mmg klu turun jerk dr van tu mmg akn ade org ekori.. tp jgn dicemuh mrk.. buat dek ialah jln terbaik.. nnt dorg dh penat dorg blah.. e2 aje la jln penyelesaian terbaekkk.. msk aje Pasar Baru tu mmg sumenye rambang mata.. bl tny harganya beribu2 rupiah.. pusing gak.. tp bl diconvert duit Malaysia jdd amat2 teruja.. mmg murah bangat sih.. cuma bab makan dan buang jerk yg mahal skt dr biasa..  bygknlah nk msk toilet awam kena byr rp1000.. kira klu convert duit Malaysia dlm 35 sen.. mahal skt jerk dr kte.. nk mkn mahal.. nk buang air pun caj mahal.. huk3.. memandangkn perut pun dh berkoroncong menyanyikn lagu inul (cehh.. dan dan lagu inul) trus kami ke food court dlm Pasar Baru tu.. ini satu lg citer menarik.. kemana2 aje mst ade org ekori.. nk mkn pun dorg berebut2 pelanggan.. pusing tau enggak.. pusing.. nsb la kami ni org beriman.. baik2 hati.. sabar aje la.. cuma ayah dan ibu fara yg plg xthn.. kah3.. fara dh agk dh.. mst dorg akn ckp " smpai nk mkn pun berebut2 suh mkn kate gerai dorg".. nsb la fara g mkn satu gerai nih.. tgk menu dulu.. takut ade yg xhalal kn.. smpai satu gerai ni tgk mknan2 mcm suci & halal.. harga pun xsemahal mkn kat restoran.. trus order, duduk dan mkn.. sup buntut satuu.. walawee.. kat Malaysia kami pggl sup ekor.. kat sini fara xpnh mkn.. smpai sn jd mcm ngidam pun ade.. mmg klu nk mkn akn cr sup buntut.. ngeh3..tp yg xthn nye lada sulah byk giler.. e2 yg jd sedap tu kowt.. blasah aje la.. tawakal byk2..

isshh.. panjang pulak citer psl mkn nih.. hak3.. e2lah fara.. information bg lebih skt.. bkn utk sp.. utk uols gak sbg panduan bl uols nk ke sn.. insyAAllah.. fara doakn time uols pun akn tiba utk jejakkn kaki uols kat sn nnt. percayalah.. bak kate airasia.. everyone can fly.. he3.. oppss.. kte truskn story telling ni k.. slps mkn kami round round n round.. tp ms yg diberi mcm xbrape nk cukup jerk kn.. pdhal dh 3 jam dok dlm Pasar Baru tu.. huk3.. fara hny smpat  belikn kain utk org2 yg kirim.. utk diri sendiri? huawaaa.. xbeli lg.. jd kesimpulannya ape? esokk kami dtg lg.. kah3.. next chapter will be continue.. tungguuu...

salam ceria.. salam cahaya.. KEGEMBIRAAN MADU LEBAH.. peace!!! lps ni fara nk citer fara jmp Sun Goku, Ultraman Taro, dan mcm2 lg.. tunggu yaaa...

~selamat kembali ke Malaysia!!!~

Assalamualaikum WBT.. halliuuu.. sebelum berakhirnya tahun 2010 ni ramai yang buat revolusi.. wlupun hakikatnya tahun 2011 bakal menjelang lg 2 bln.. bkn azam baru tp ini lebih kepada revolusi ke arah yang positif.. ade sp2 yg tlh wat revolusi? baik kerk kurang baik? tepuk dada tny selera.. yg psti!! fara dh pun revolusikn diri fara.. huk3.. selepas bercuti sakan ritu, akhirnya fara ditugaskan untuk menjaga bos kat KeTTHA ni.. ade yg tau kn fara dh xkeje kat ofis lama.. sejarah xmungkin berulang.. he3..

tp hari ni fara xmo citer psl bos baru.. mcm beselah.. mukadimah mst panjang.. pdhal story telling kali ni xde kena mengena pun ngn revolusi.. ngeh3.. hr ni fara nk story telling bout our family vacation pd minggu lps.. 26 Okt - 30 Okt 2010.. walaweee.. xsangka hajat kami utk melancong ke luar negara bersama ibu, ayah, kakak, BIL, my 2 younger brother n 2 niece akhirnya terlaksana.. stlh 6 bulan menanti dan menempah tiket ke sana, alhmadulillah.. segala perancangan yang telah diaturkan dipermudahkan Allah.. aminyarabolalamin..

tau enggak kami pergi ke mana? he3.. kali ni vacation family kami pergi ke Bandung Indonesia.. huk3.. walaupun sebelum tiba waktu nye pelbagai ujian dan rintangan yang perlu kami tempuhi, tp alhamdulillah.. akhirnya dpt jua kami terbang ke negara jiran untuk menikmati keindahan ciptaan Allah SWT.. org kate jauh perjalanan luas pemandangan.. ya btol!!! wlupun ini kali ke2 fara n hubby pergi ke luar negara.. tp situasinye berbeda.. ecehhh.. dh pandai ckp loghat sn nih.. he3..  nk tau kisah selanjutnya? let's we check out.. oppss.. lupa nk maklumkn jua.. trip kali ni bkn family fara aje yg pegi.. spatutnya ramai.. tp ade segelintir kwn2 fara yg xdpt pergi krn urusan peribadi msg2.. tp yg menemani ialah family Akma.. thanks coz  follow this trip.. it is amazing trip.. i really luv this trip.. besttt.. syiook..=)

26hb Okt 2010

flight kami berlepas ialah pd pukul 5.25 ptg.. destinasi kami ialah ke Lapangan Terbang Sokoerna Hatta, Jakarta. sbb flight waktu ni jerk yg murah.. wlpun ptg kami cuti jgk on dat day.. sbb xmo terkejar2 kn.. tepat pukul 6.25 ptg waktu tempatan (indonesia) kami tiba di sn.. mst uols pelikkan.. knp penerbangan mengambil masa sejam aje? hehehe.. bkn.. bkn..  act penerbangan ini mengambil masa selama 2 jam. waktu indonesia xsm ngn kte.. dorg lewat sejam dr kte.. contohnye klu jam kte 5.25 ptg jam mrk kat sn 4.25 ptg.. jd, sbb tu kami smpai kat sn 6.25 ptg.. wlupun jam baru menunjukkan 6.25 ptg tp kat sn dh gelap.. mcm kat sabah jgk.. so, i thought dh pukul 8 or 9 mlm kat sn.. tp rupany2 mmg mcm tu.. e2 namanye kebesaran Allah SWT kn.. u see.. betapa besar kuasaNYA kn.. pelajaran pertama... waktu yg xsm.. he3..
kami xtrus ke Bandung.. tp kami stay kat Hotel Studio One Jakarta.. hotelnye kecik aje.. tp xkesah la.. asalkn dpt bermalam sudah.. yg penting.. dpt tido & beristirehat... e2 yg plg penting.. harga smlm waktu kami g ni br rp220 ribu. rs mcm mahal aje kn.. tp bl di convert jd duit malaysia br rm80 smlm.. giler.. murah tahap babun.. huk3..

waktu ni baru tiba di Jakarta.. u see.. gelap kn cuaca kat luar tu..
ini la hotel studio one yg kami menginap utk 1 mlm.. walaupun muat2 utk dua org aje tp ok la.. dat's y murah..tp selesa.. nama pun kat bandar jakarta..

27hb Okt 2010

pagi2 nye kami bertolak ke Bandung.. lps bfast dlm pukul 7.30 kami trus g ke sn.. xmo dh tggu lama.. sbb satu jerk kelemahan bandaraya jakarta ni selalu aje macet.. u know macet? macet ialah bhs indonesia yg bererti sesak aka jem.. fuiyoo. tarak thn la klu fara keje kat sini.. alwayz ok.. fara sndri penat tgk inikan plak org yg drive tu.. lg teruk dr KL.. kat KL ni pun fara sboleh2nya xmo drive ini kn plak kat Jakarta nih.. huk3.. tp fara silap la.. rupanya bkn jakarta aje yg asik jem.. rupanya kat bandung pun sm.. aduiii.. dorg amat2lah selamba.. klu tgk dorg berimpit2 antara keta ngn keta lain tu dlm beberapa sentimeter aje.. takuittt.. n then satu pelajaran yg fara dpt kat indonesia ni klu mcm motor tu terlanggar kereta or kereta tu terlanggar motor kerk, dorg blh wat slamber jerk.. i means slagi org tu xcedera teruk, dorg bleh blah aje mcm tu.. lain mcm kte klu keta lain langgar skt keta kte, dh siap turun keta dh mtk byran.. paling2 pun sound tepek.. tp dorg xmcm tu.. wat bodoh aje.. mcm xde ape2 berlaku.. adakah mmg dorg sebegitu?hohoho.. klu xpecaya klu uols ade kesempatan ke sn, uols tgk la sndri..

kami smpai di bandung dlm jam 11 pg.. jauh jugak dari bandar jakarta nk ke bandung nih.. penat dok dlm van tu.. mgkn sbb bandar jakarta jem kn.. e2 yg amik ms skt nk smpai ke bandung.. bl jejak jerk tayar van tu msk kota bandung fara bertambah2 la xcited.. huawawa.. nk tgk dan saksikan sndri btol ke ape yg org2 malaysia ni slalu katakan bl ke bandung.. MURAH!.. huhuhu.. sblm kami check in hotel di bandung kami dibawa bersiar2 dulu di sekitar FOS kat bandung.. fara xtaw ape nama tmpt tu.. yg pasti ade kedai yg jual kemeja lelaki, t-shirt branded, baju kanak2 yg comel2 bangat dll .. mmg stp kali g satu kedai ke satu kedai mst beli pny la.. xkesahla sehelai pun fara beli.. ngeh3..

slps dh puas membeli belah dan singgah mkn kami trus check in.. bygkn la dr pukul 11 kami tiba di bandung ptg nye dlm pukul 5 baru kami check in hotel.. kah3.. btol2 shopping nih.. ni blom g pasar baru.. hak3.. hotel yg kami menginap di Bandung ialah Guntur Hotel.. Hotel kami ni mmg btol2 selesa.. harga pun murah.. rp220 ribu utk semalam.. ms kami menginap ni hari weekdays.. so, murah skt berbanding hari minggu.. klu weekend pun xbyk beza.. rp270 ribu saje.. murahkn.. hotel ni lebih besar keluasan biliknye.. mcm xpecaya aje.. klu bilik sebesar tu kat malaysia mahu jgk rm150 semalam.. tp kat sn..? x.. murah bangat.. n kami amik pakej trus.. utk penginapan & pengangkutan.. rm330 seorang.. hah!!! uols pnh dgr tmpt shopping plg menarik dan murah kat bandung ape? nk tau kerk? haahhh.. jwpannya PASAR BARU.. nk tau ape citer di pasar baru? jeng jeng jeng.. fara akn story telling di muka baru.. sbb citer ni amatlah panjang..almaklumla... 5hari 4 mlm.. mau x enjoy bila dpt cuti.. ngeh3..
 hotel yg kami menginap di Bandung.. nice view
salam ceria.. salam cahaya.. KEGEMBIRAAN MADU LEBAH.. peace!!! uols klu ade kesempatan fara suggest g Bandung.. besttttt!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...