19 August 2006

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

14 April 2011

~2nd day di Korea Selatan - Next Chapter~

semalam ome story mory smpai mn ea? ingt x? ingt x? tiba2 lupa ingatan kan.. kena check it out blk.. errmm.. ok2.. ome story psl kami ke Sarangchae dan The Blue House tu kn.. blh? xhbs citer sambung ke entry laen plak.. hahahha.. jgn maghah ye.. bkn ape.. ome tgk smlm mcm terlalu panjang sgt entry tuh.. e2 yg ome stop tuh.. ome takut silap hari bln tgh uols bulat2kn mata dok baca entry ome, tiba2 biji mata uols terkeluar.. camne? xmo la ome bertanggungjawab psl tu kn.. jd ome bg uols rest dulu.. *baik x niat suci murni ome?ngeh3x..

ok2.. mari kte smbg story mory ok.. so, uols dh dpt jwpn blom ape yg kami buat kat Sarangchae? xdpt? aisey uols nih.. cer teka.. cer teka? xtaw? xtaw xpe.. biar ome story ok.. utk makluman uols, kat The Blue House tu kami xdibenarkan melawat ke dalam kawasan bangunan tuh.. krn e2 kawasan larangan.. klu kat Mesia ni mcm bangunan JPM Parcel A tu.. hanya org2 tertentu sahaja dibenarkan masuk keluar kawasan tersebut.. sbb tempat tu ialah tempat Presiden mrk stay di waktu office hour.. tour guide kami bercerita yang pada suatu ketika dulu, xramai pegawai keselamatan berada di kawasan tersebut.. tetapi di sbbkn satu insiden di mana Presiden nyaris2 di bunuh, dan sejak itulah kawasan tersebut penuh dgn pengawal keselamatan.. n di sn kami x dibenarkan masuk dan hanya melalui jalan di hadapan The Blue House tersebut.. e2 yg klu uols tgk pica ni agk xclear bangunan tu sbb kami hanya dibenarkan mengambil gambar di dalam bas.. bas akan melalui bangunan tersebut dgn perlahan-lahan dan kte blh ambil gambar hanya dari dlm bas.. masa ni klu korg pakar amik gambar cantik la pica tuh.. tp klu tgn x bedung mcm ome nih.. hasilnye hanya sebegini.. ngeh3x..
tapikan uols, jgn frust dulu ok.. dont wory.. sbb kami dibenarkan utk melawat satu lagi bangunan yang berhampiran dgn Blue House iaitu Sarangchae.. ape yg kami blh buat kat Sarangchae? ermmm.. soalan yg bagus.. (sndri tny sdnri jwb..huk3x).. ekceli kami dibenarkan utk mengambil gambar di sekitar kawasan tersebut.. n di dalam bangunan tu spt muzium pown blh jgk ome katakan.. sbbnye di tingkat bawah di pamerkan pelbagai koleksi yang mn memberi laluan kepada dunia mengenali Korea.. antaranya pemain MU, Park Jee Sung yang mn ome merasakan mrk sgt bangga dgn PJS nih.. gler kau xmo bangga.. pemain MU tu.. n stp pelusuk yg ome pegi, mst ade pica pemain MU dari Korea nih.. n semestinya artis2 dari Korea.. esp drama Winter Sonata.. d sbbkn drama ni lah dunia mengenali Korea Selatan kn.. sblm2 ni ade uols kesah psl Korea? xkn.. mcm tu jgk ome.. so, mmg kat situ mcm2 ade.. n tingkat dua dlm bangunan tersebut dipamerkan koleksi2 gambar presiden2 yg dulu dan terkini.. n yg canggihnye teknologi mrk nih, di dlm bangunan ni ade pelbagai mesin yang mn kte blh menghantar poskad dan mengambil gambar bersama presiden.. so, bl dh cukup puas ati dgn ape yg di hasilkan kte blh hantar trus ke email kte.. n hasilnye spt pica bawah nih..inilah keje kami kat sn.. hak3x.. org laen dok sibuk bergambar, keje kami berdua dok ralit ngn mesin tuh..(jakun kauuu).. tp bl smpai tgkt 2 ni utk mengambil gambar syaratnye camera tu xblh ade flash.. klu berani2 nk wat cenggitu, silakan.. sbb mmg area tu penuh dgn pengawal keselamatan ok.. n ome xpsti ade setengah pengawal keselamatan mrk mcm body guard pown yer.. berkot bagai.. mmg nmpk class ok.. 
 hasil nurkilan slps mengodek2 mesin..he3x
 nmpk sgt gambar jerk kan.. inilah salah satu teknologi canggih yang disediakan.. dpt bergambar ngn presiden ok.. hik3..




 first time dpt jmp bf ai kat sini..sgt2 excited.. blom dpt jmp org sebenar.. klu jmp org sebenar ai fitaamm ok.. huk3x..
 hubs ai berangan jd presiden.. he3x..
so, kami hbskn masa di situ dalam sejam lebih.. krn slps saje kami keluar dari Sarangchae sblm kami lunch hour, kami dibawa pulak ke making kimchi.. u know kimchi? t au x ape e2 kimchi?  xtaw.. ?? klu xtaw nnt uols google la kat tenet ape itu kimchi ea.. sbb ome xpndai nk xplain sgt.. yg ome tau kimchi ni ialah makanan yg plg popular di Korea.. tour guide kami kate klu org dulu2 mcm genarasi mak nenek kte, hari2 mrk akn mkn kimchi.. bkn skali tp stp kali nk mkn nasi, mrk wajib mkn kimchi.. ome xtaw khasiat kimchi ni tp ome rs klu budaya mkn org Mesia ni mgkn xbrape suka ngn mkanan ni.. so, bl smpai aje kat kimchi school tu kami diberi taklimat ttg cara2 membuat kimchi.. mcm bese.. masuk tinge kanan kuar tinge kiri.. tp nsb la ome ade video kn cara2 membuat kimchi ni.. kowt2 la mn tau tiba2 rindukan korea.. terasa nk mkn kimchi.. blh wat sndiri kn (ye ye ee jer kan).. yg ome ingt sblm nk wat kimchi tu sayur yg akn digunakan akan direndam selamat 7 jam xslp ome.. klu xslh ome la kn.. seyes x ingt.. tp yg ome ingt sgt2 mmg lame klu nk rendam sayur tuh.. n kena rendam dgn air garam.. klu ome slh, sesiapa nnt tlg btolkn blk fakta ni ea (takut gak klu org korea maghah ome gara2 salah fakta plakkan).. slalu yg ome tgk dlm drama2 korea mrk gunakan sayur kobis.. sudahnye, kami diberi peluang tuk buat sayur kimchi tu.. xsmpai 5 minit dh siap.. sbb ape? sbb mrk mmg dh sediakan sayur yg dh di rendam dan kimchi yg tlh di adun.. cuma kami hanya perlu lumurkan kimchi yg dh siap diproses tu ke sayur.. e2 sahaja.. n klu uols nk tau, sesiapa yang membuat kimchi tu dgn cantik mrk dinobatkan sbg pemenang.. n kwn yg dok sblh ome (bkn ome taw..hahaha) tlh memenangi cara membuat kimchi dgn cantik.. tour guide kami tu citer, klu kat korea wanita2 yg xpndai buat kimchi tu xblh kawen.. dat's y la tour kami yg cun melecun tu xkawen2 either umurnye dh 37 thn.. so, jgn terkejut ok sbb generation skg ni xkawen2 sbb xpndai buat kimchi... tp uols caye kerk? hahahaha.. ome mmg xcaye lnsg..! sbb ape? sbb bg ome dorang kawen kerk x kawen kerk, same aje.. xde mslh.. so, after kami dh pandai buat kimchi, kami jg diberi peluang utk memakai 'hambok' iaitu pakaian tradisi negara Korea.. hahhaha.. dh!! jgn nk kate2 ai okey.. ai tau la kat beijing ai pakai kostum china.. kat Korea pown ai pakai jgk.. pedulik hape akakkkk... hik3x.. comey kan.. ome tau.. uols mst nk bgtau yg kami comey kn pakai kostum tuh.. muahahaha.. *ketuk pale ome skt:)

 jenni wif kimchi teacher
 hasil nurkilan kami stlh selesai membuat kimchi.. hak3.. patut xmenang.. xshantekkan.. nsb dh kawen.. xpyh dh nk tggu2 pandai wat kimchi.. hik3x..
lps aje kami dh 'pandai' buat kimchi, kami dibawa pula ke restoran utk mkn.. bak kate Jenni our tour guide "makan time".. "makan lagi".. hahaha.. suka dgr dia ckp bhs melayu ok.. n jgn terkejut dia blh kira 1 smpai berbelas2 dlm bhs melayu ok.. so, mmg stp hari dia akn ajar kami atleast satu dua perkataan dlm bhs korea sbb dia kate dia blh blajar bhs melayu skt2 (eleyyy.. dia wajib la blaja sbb dia tour guide kn..kn.. he3x).. n lps lunch n solat trus kami dibawa ke tempat utk shopping!!!  ehh.. sblm ome story kat uols psl shopping tu, ome nk story psl satu2nye masjid yang ade kat korea nih.. uols tau x, jalan nk ke masjid ni amat2lah adventure ok.. kate pown lps mkn kan.. mmg kami senak perut nk smpai ke masjid tu.. wlupown dari restoran nk ke masjid tu hny amik masa 5 minit utk berjalan, tp di sbbkn masjid tu btol2 atas bukit, menyebabkan ome rs nk fitaamm ok.. kami x blh naik bas sbb jalan nk ke masjid tu sgt2 la terhad.. so, kami mmg harus wajib jln kaki sajo.. n yg plg haru tu, kami yg wanita ni perlu panjat anak2 tangga ke tgkt 3.. masyaAllah.. Tuhan aje yg tau.. n tempat utk wanita solat btol2 utk 2 barisan saje ok.. agk terkejut jgk pd mulanya.. tapikan kate pown pegi negara bkn islam kan.. mmg berasa sgt2 pelik.. mmg nk solat tu termengah2 lah org kate.. nsb la negara mrk time tu sejuk.. tp air nk amik wuduk jgn kate lah.. rs mc ais batu.. nk amik wuduk pown mengigil-gigil.. huhuhu.. sgt2 adventure ok.. tp ome sgt2 gembira krn dpt solat di satu2 masjid di Seoul.. serius.. ome sgt2 gembira:)

aiyooo.. story kali ni pown ome rs pelu di story utk next entry la uols.. panjang bebenor kn.. so, ome akn story next chapter kat uols utk entry yg akn dtg k.. tunggu taw.. salam sayang teramat sayang.. KEGEMBIRAAN MADU LEBAH.. peace! * lps ni ome story kat uols psl shopping.. rs nk pengsan tgk harga brg2 kat korea ni ok.. nsb jantung yg sblh kanan x bertukar sblh kiri.. aiyooo.. fenin! daaaaaaaa.. cau cin cawwwwwwww... weeeeeeeeeeeeeeeeee:)

4 comments:

Anonymous said...

scary nye ofis presiden diorg..dari luar mcm sunyi je..

-lis-

oMe aNaT aMiNuddiN said...

ha'ah.. nmpk mcm sunyi jerk kan.. tp aku tgk keta kuar msk aje.. so, aku bajet mcm ofis ko tu lah.. cett! ofis ko tu siap kena lalu lorong2.. ape daaa... lg scary..

Anonymous said...

lorong? itu lorong menuju ke jalan yang diberkati..mmg la scary..sebab org beriman je bole lalu situ..hahahahha...

-lis-

oMe aNaT aMiNuddiN said...

hah la.. lorong tu lah.. fine! aku nk muntoh ijo.. cett!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...