19 August 2006

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

13 April 2011

~2nd day di Korea Selatan~

halliuuu.. ome anat kembali lagi.. annayeosayeo.. mst uols tertny2 kn.. ome ni kate nk update story mory..tp x update2 jgk.. dr smlm kn uols tggu ome udpate story? ya ampun.. maaf yerk.. bkn ome xmo update.. tp d sbbkn nk tulis blog ni kena ade mood baekk pny, jd mmg smlm ome xdpt nk update story nih.. pdhal bkn xbuka blog ni pown.. bukak.. dh siap tekan button new post ag.. skali bl nk tulis tiba2 kaget (bhs indon plak).. xtaw nk tulis ape.. mukadimah ape.. atlast biarkan aje smpai ke ptg.. bl dh ptg tu fhm2 ajelah uols.. time to balik umah.. bl smpai umah mmg dh malas ar nk buka lappy kn.. jd dibiarkan bersawang utk sehari.. hehehe.. jgn maghah arr.. hehehe..

ok2lah.. skg ni mood tgh berbunge ceria aka tgh baik kan.. so, better ome truskn ye.. huk3.. utk first day di Korea ome dh bgtau kan ape yg kami buat satu hari suntuk.. perghh.. nama aje seeing.. tp.. penat bkn main.. agknye terlalu excited kn.. hehehe.. so, utk 2nd day di Korea.. spt yg ome story mory kat uols yg kami kena bangun seawal jam 4 pg waktu Malaysia utk solat subuh.. n then ade ms lg dlm sejam lps tu ome smbg tido blk.. aishhh.. rugi wooo.. kat Mesia susah nk dpt tido.. so, mmg ade kesempatan aje, wajib tido ye..he3.. bgn2 seawal jam 6.30 pg utk get ready.. oh.. lupa ome nk story.. fyi, kat sn kami kena ontime ok. klu tour guide kate pukul 8.30 kena ade kat lobby, so, wajib turun pukul 8.30.. lmbt aje seminit kami ade habuannye.. hak3.. nsb la ome n hubs ni jenis punctual ok.. ingtkn tour guide main2.. skali ade la sorg teman  (suami isteri ok) yg dlm group kami ni terlewat 5 minit.. so, mmg bl dia nk naik bas tu aje perjalanan utk ke tmpt duduk mrk telah di sekat.. kah3.. habuannye mrk perlu menyanyi.. mcm kte2 mmg gler karok jgk.. tp klu kena karok dpn org ramai yg baru nk kenal n suara pulak mcm itik serati.. ape xmalunye kn.. nk xnk, kena nyanyi ok.. n lagu yg didendangkan oleh pelancong Malaysia ialah lagu RASA SAYANG.. sbb tu tourist guide tu kate dia blh hafal lagu tuh.. sbb dia kate mmg pelancong Mesia bl kena denda suka nyanyi lagu tuh.. padahal dia xtaw lagu tu aje yg blh tutup malu gara-gara suara mcm itik serati kan.. hik3..

so, perjalanan kami pagi tu dimulai dgn bfast di restoran pakistan.. dlm hati kami melonjak kegirangan krn xpelu lagi mkn makanan korea (pdhal baru hr ptama kn) ..yabebeduuu.. hak3.. so, mmg heaven la kn.. bedal aje ape yg ade.. ingt senang nk dpt mknan org pakistan nih.. n xslp ome mrk kate kedai tu pnh masuk majalah 3.. mmg haruslah msk dlm rancangan tu kn sbbnye satu2nye kedai  pakistan n yg halal kat Korea tuh.. lps mkn ialah time to exercise.. hahaha.. sbb ape ome ckp exercise? sbbnye kami harus berjalan jalan dan terus berjalan.. dh kate melawat negara org kn.. so seimbang ok.. lps mkn jalan.. lps mkn jalan.. baru la blh kurus mcm org2 korea.. ni nsb baru seminggu dok korea.. cer klu sebulan.. setahun.. comfirm lah bdn ome blh jd mcm badan org korea kan (verangan kauuu ome!) cekeding2 aje ome tgk.. ome jelezz ok tgk org2 korea nih.. mmg bdn2 mrk sgt2 lah cantik.. aishhh.. meleleh air liur ome nih.. huk3..

satu2nye kedai makan pakistan.. siap ade bendera Mesia ag.. u see.. betapa org Mesia ni amat2 pentingkn kehalalan sesuatu makanan tu kan..

so, lps aje bfast kami di bawa melawat ke Istana dimana kat situ ome rs kebanyakkan filem zaman2 tondan yg dibuat dijalankan pengambaran kat situ.. nama istana tu ialah Istana Gyeongbok.. tpkn.. ome honest ea ngn korg.. dibandingkan Istana di Korea ngn Istana di Beijing China, ome rs Istana di Beijing lebih menarik ok.. ome pown xtaw knp.. tp mmg ome rs Istana Beijing much better.. tp msg2 ade keunikan tersendiri.. ome rs blog2 sblm ni ome ade story kan yg ome pegi Beijing China last year.. ade x ome story psl Istana di Beijing?x ade??? yee kerk? hehehehe.. jd, klu ome xstory psl Istana di Beijing xpyh la ome story psl Istana di Korea Selatan ni ea.. (pdhal xingt pown sejarah yg tour guide tu story kat kami.. hahahah)..  ome jz sertakan pica ome aje k.. sbbnye ome mmg xhengat ok story psl Istana ni.. lgpown mmg ome kureng skt psl sejarah2 nih.. jd ome xbrape nk interested sgt amik tau.. dgr2 cenggitu aje kn.. hehehe.. *ketuk pale skt..

so, kat Istana tu mmg xde pown yg menarik selain Istana yang dibina semula.. tour guide kami kate tapak aje kat situ ialah tapak istana lame, tp bangunan2 yg ade kat situ ialah bangunan2 yang baru dibina.. mknanye kat sini, ome nk bgtau kat uols, Istana2 itu telah dibina semula mengikut kesesuaian krn Istana2 lama tu x sesuai utk dipamerkan.. mgkn istana2 lame tu dh uzur or buruk kan.. jd dorg bina istana baru tp rekaan dan bentuk nye lbh kurg sm.. dat's y ome kate istana kat korea xblh lawan istana kat china sbb istana di korea tu x original... aishhh.. ni baru masuk story melawat istana kan.. ade lagi ni story mory utk hari kedua.. uols tau x.. hari kedua ni lagi penat dari hari pertama ok.. sbbnye kami pergi 5 tempat utk sehari suntuk tu..bygknlah hari pertama pegi 2 tmpt aje tp penat nye xhengat jgk.. nsb dpt tido dlm bas.. x terasa sgt kn.. tp utk hari kedua ni ade 5 tmpt yg kami nk pegi.. jd bygknlah ok, betapa penatnye kami? nsb la korea time kami pegi tu, sejuk.. klu panas Mesia ni, mau x fitaaamm kami? huhuhuhu..


 our group.. 26 org sumenye.. sgt2 sporting ok dorg nih wlupon baru kenal beberapa hari aje kat situ..
 wif Jenni aka Jamilah or JJ.. tp kami suka panggil dia Mila.. shantek kan pompuan nih.. umur dia dh 37 ok.. but look like 27.. aiyoooo..
baby sakura
my hencem hubs yg pozing ntahapehapentah

so, lps sejam kami berada di Istana Gyeongbok tu, kami trus berdesupp poie ke Sarangchae.. Sarangchae ni tempat dimana kawasan kerajaan.. mcm kte kat Mesia ni Putrajaya ialah tarikan pelancong ke negara ni kan.. so, di Korea nama tempat tu ialah Sarangchae (btol kerk ea ome type word ni..huk3).. tp sblm kami menghala ke tmpt tu, kami diberi peluang utk melihat Blue House.. Blue House ni kira mcm White House kat Amerika tu lah.. nk tau kerk ade ape kat Blue House tu? so, ome tempek kat sini keratan yg ome dpt dari penyelidikan ome di google n ini yg ome dpt.. ome malas nk translit.. takut traslit nnt mkna nye bertukar.. jd ai tau uols mst pndai kan.. so, uols fhm2kn sndri yerk.. ai takut ai traslit nnt jd bhs puitis plak.. jd, xmo cr mslh.. hehehe..

"The Blue House or Cheongwadae is the executive office and official residence of the South Korean head of state, the President of the Republic of Korea. The Korean name literally translates to "pavilion of blue tiles." The Blue House is in fact a complex of buildings, built largely in the traditional Korean architectural style with some modern elements. Built upon the site of the royal garden of Joseon Dynasty, the Blue House now consists of the Main Office Hall (본관; 本館), the Presidential Residence, the State Reception House (영빈관; 迎賓館), the Chunchugwan (춘추관; 春秋館) Press Hall, and the Secretariat Buildings. The entire complex covers approximately 250,000 square metres or 62 acres."

so, mcm mn? fhm dak? xfhm jgk uols bukak kamus dewan bahasa dan pustaka taw.. u see.. siap ade tulisan korea kn.. kah3.. ehhh.. ome rs mcm dh terpanjang sgt2 kn story mory nih.. nnt ome update utk 2nd part plak blh? ai tau.. uols baik hati kan.. hehehe.. jmp next chapter k.. salam sayang teramat sayang.. KEGEMBIRAAN MADU LEBAH.. peace! * ape yg kami buat kat tmpt di Sarangchae dan The Blue House? nnt kte check check chek it out k.. tungguuuu... daaaaaaaaaaaaaa.... chau chin chawwwwwwww.. weeeeeeeeeeeeeeee:)


5 comments:

Anonymous said...

kak...istana beijing ko dh g istana korea pn dh g..istana melawati?

-lis-

oMe aNaT aMiNuddiN said...

jgn kate pegi.. tempat tu pown xtaw kat ner.. istana melawati tu kat mn kak? adoiii.. kate hdp kat mesia 25 thn.. klu raja tau dia amik blk x warganegara aku kak? huk3.. *ampun tuanku.. he3..

oMe aNaT aMiNuddiN said...

ehhh? knp aku xtaw? aku ingt kat Shah Alam.. huargghhh.. ampun.. ampun.. huk3x..

Anonymous said...

anda dijatuhkan hukuman buang rumah..haha..g dok bangi sana nun..

-lis-

oMe aNaT aMiNuddiN said...

dh knp ko pkai nick anon lisz? nsb putrajaya ni xde sultan kn.. huk3..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...