19 August 2006

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

19 April 2011

~ EVERLAND KOREA SELATAN~

wahhh! dh bersawang ok entry ome nih.. xtaw pasai apa la kan.. lately ni ome sgt2 malas utk update sgala yg terbuku dlm kepala otak ome nih.. sdgkn sblm2 ni klu nk update blog smpai kena cuci pale otak ni blk kowt2 la ome ade lupa nk update story kn.. tp bl dh ade idea ni dh mencurah-curah bagaikan di ladang gandum, penyakit yg bernama "malas" ni xsemena-mena muncul.. so, mkn lotiii lorr.. e2 yg entry ome ni bersawang-sawangan kn.. so, jgn slh kn ome.. slhkn perasaan malas ome.. blh? hik3x..

oklah.. biarlah ome sambung story yg kat Korea tu ea.. almaklumlah.. ome tau uols dh bosan.. tp ome peduli ape..ade ome kesah? he3x.. yelahh.. nnt org kate ome story separuh jln.. separuh jln lg xhbs2 story.. mn la tau kowt2 la bl uols dh baca entry ome ni, uols pown mula terpikat dan bercadang nk ke korea jgk.. klu x byk pown, mgkn sedikit input yg blh uols dpt dr entry ni kan.. kan.. so, ome nk story jgk.. bg la ome semangat uols.. ome sdg gigih berusaha nih.. errmm.. nk mulakan pd hari ketiga di Korea.. tp ape kami buat ea pd hari ketiga..? aishh.. blh plak lupa ingatan (ms tulis entry ni tajuk x buat lagi xbubuh ag..blh?lupaa daa..hik3x).. 

hah! ok2.. dh ingt.. he3x.. so, hari ke3 kami di Korea, spt bese seawal jam 5 pg (waktu Malaysia) kami dh kena bgn dan bersiap2 utk tunggu di lobi jam 7.30pg.. ini krn hari isnin ialah waktu bekerja.. jd jln akn jadi jem menggila.. almaklumlah.. penduduk korea ni seramai 50 juta org ye kwn2.. lg2 plak waktu bekerja.. mcm kte jgk.. klu waktu bekerja tu mmg jem xhengat pnye kn.. lg2 klu ade accident.. aiyooo.. perjalanan setengah jam blh jd berjam2.. mcm mn org2 Malaysia ni xstress.. muka berkerut saje.. ni gara-gara jem yg menghantui diri la tu penyebab cpt tua kn.. tp klu kat sn jem nye lagi truk.. klu x accident pown, mmg dh truk sgt2.. apetah lagi klu accident.. aiyooo.. xblh bygkn.. sbb tu agknye dorg ni byk sgt brg2 cosmetic utk hilangkan kedutan di wajab mrk.. so, mmg sgt mengkagumkn.. mcm2 produk.. hellooo.. bkn pompuan aje yg pakai ok.. kat sn lelaki pown sgt2 mengambil berat ttg kecantikkan ok.. dat's y lelaki mrk sgt2 kacak.. hik3x.. so, mmg kami dh di berikan peringatan utk turun awl.. dat's y ome kate klu bercuti mmg btol2 bercuti.. lg susah nk tidur sebenarnya sbb dlm ms beberapa hari tu kte akn berjalan-jalan dari pagi sampai la ke mlm.. so, mmg sgt tired tp puas + gembira.. e2lah sbbnye ome suka mkn angin.. 

utk hari ketiga, msg2 punctual ok.. sume takut kena nyanyi.. smpai tour guide pown nyaris2 kena nyanyi.. hik3x.. kelako pown ade.. so, destinasi pertama kami ialah minum pagi.. best2.. sbb minum pagi kami dibawa di kedai india muslim.. so, maveles! ammaa.. sedap! roti nye sgt2 lembut.. xpsti roti ape tapi ome rs mcm roti nan.. sgt2 sedap ok ngn kuahnye.. mrk kate mcm halwa.. aiyoo.. mmg sedap! hik3x..*dimana x tumpah kuah kalau x ke nasi kan.. atok sy india muslim dari vietnam ok.. cina + india = melayu.. he3x..

lps aje kami mkn... berdosupp poiee kami ke taman tema di Everland.. u know wat? ome sgt2 teruja ok.. sbb tempat ni sejibik segedebak mcm taman tema di Disneyland Hong Kong.. wahhh2! sgt seronok.. bkn seronok nak main kat situ, tp sgt seronok tgk pemandangan dlm taman tema tuh.. jauh bebenar rsnye keunikan dan kecantikkan di Genting Highlands kat Mesia nih.. mmg kami diberi peluang utk berada di situ selama 5 jam.. bygkanlah 5 jam kami di situ.. smpai aje kat Taman Tema tu kami di bawa utk ke Safari area.. mmg tiket yg mrk bekalkan utk kami masuk sume tempat.. tempat tu sgt2 besar ok.. sakit jgk kaki ni menapak ke sana sni.. so, ms kami g Safari tu, kami naik bas.. mula2 pelik jgk, knp nak kena naik bas kan.. skali bl dh msk dlm tu barulah ome tau knp kami di kehendaki naik bas.. sbbnye dlm safari tu pnuh dgn haiwan2 buas.. no wonder la kena naik bas.. gila ko nk jln kaki.. sekali harimau tu ngap.. trus jd mknan hewan tuh.. hak3x..  x mcm cara kte berjalan2 kat zoo sini.. hewan2 tu yg ganas tu depa dok letak jauh2 kn..tp kat sn x.. mmg dorg lepas aje.. so, dari satu kawasan ke satu kawasan tu mmg ade pintu pagar yg sgt2 besar dan tinggi.. kira klu letak harimau, kawasan tu  utk harimau aje. nk tgk singa kena pegi gate sebelah.. nk tgk beruang kena g satu pintu ag.. pintu tu pulak ade dua.. satu dpn satu blakang.. klu nk pegi ke kawasan ade beruang tu pintu akan terbuka.. bl bas dh msk, pintu td kan di tutup.. kira utk msk ke pintu tu mmg muat2 utk bas aje.. so, jgn haraplah binatang2 nk follow skali yerk.. n then bl dh pasti pintu yg td dh tutup, pintu yg satu lagi akan terbuka.. jd, e2lah cara selamat.. tp part yg plg best skali ome tgk.. part beruang hitam yg sgt2 besar ok.. sgt2 tinggi.. bl dia berdiri dh lebih kurang sama tggi ngn bas.. sgt2 comel.. bl conduktor bas tu dok sebut2 ape ntah, dia trus berdiri.. bl dh berdiri tu dia blh ikut berjalan smbil kedua2 tgn dia kedpn mcm kangaroo berjalan... mmg sgt2 comel.. n bkn ome saje yg excited tahap dewa, rupany2 yg laen2 pown sgt teruja.. sbb hewan2 tu sgt bijak.. ome terpk jgk dibuatnye beruang tu tolak aje bus tu comfirm la tergolek dog bas tu.. tp alhadmulilalh.. hewan2 itu xplak cubaan utk meng tergolekkan dog bas tu..huk3x..  *scary ok!

 jenni wif hubs ome




















so, lps aje tgk haiwan, kami trus di bawa utk lunch hour.. mmg sblm kami smpai situ, tour guide tu suh kami bw mknan sendiri.. mgkn sbb dr pengalaman dia sblm2 ni tgk org Malaysia, xblh blah dgn makanan yg diberikan, jd mmg dia suh bw siap2 mknan sendiri.. mmg btol la ape di katakan.. mmg sgt2 tidak berselera mknannye.. cer uols tgk.. klu cenggini ade selera ka nk mkn? huk3x.. di sbbkn kami ni xbw mknan spt org laen bw sbb makanan kat situ sgt2 la tidak menyelarakan.. kami bw roti dgn tuna.. org laen siap bw serunding bagai ok.. hahaha.. Malaysia jgk yg senang kn cr makanan.. tp nsb la menu ke2 tu ome blh mkn.. hubs ome la yg kesian.. dh la kurus.. bertambah2 lagi la kurang berat bdnnye kn.. ermmm.. sabar ajelah.. dh kate pegi negara org kn.. so, slps mkn tghari ialah free time!! so, suka ati la nk wat ape.. nk pegi main roller coaster.. nk pegi main segala menatang2 dlm tu blh saje.. tp tour guide bg tmpoh lbh kurg 2 jam lebih.. sbb lps tu time utk solat plak.. u know wat, kat dlm tu dua benda  shj yg kami naik.. satu kuda yg pusing2 tu (kanak 5 thn pny permainan k) dan benda yg berpusing2 kejap turun kejap naik tuh (e2 pown permainan kanak2..hak3).. e2 aje yg kami main.. lps tu kami wat dek aje sbb kepala dh berpusing2 mcm gasing.. kih3x.. jz tgk org lalu lalang..nk main roller coaster yg gler tu? aisey.. ome pk negara org jerk.. klu negara sndri mmg ome redah jgk(pdhal penakut).. ya Ampun.. scary ok! roller coaster nye klu kate la tercampak kat sblh tu penuh dgn hutan belantara.. aishh.. idakkk la awok nk main.. takuittt.. jd batalkn hasrat utk bersuka ria.. inysyAAllah.. klu next time mn tau rezki utk ke sn lagi, kali tu br ome main kowt kn.. *bl ms nk pegi lagi tu xtaw la kan.. huk3x.. scaryyyy!!!

 inilah slh satu lunch hour kami? namanye rice .. rice... ape ea? lupa da.. hak3x.. mknan x sdp mmg lupa  dan sentiasa utk x diingati.. blh?hak3x..

dari pukul 10 kami smpai di Everland.. pukul 3 ptg baru kami keluar dari situ.. hah! lupa nk kongsi info ngn uols.. uols tau x pelajar2 Korea ni rupanya mrk ade satu hari dimana mrk blh have fun.. mksnye kat sini dlm 5 hari bersekolah tu, ade satu hari mrk xblaja.. mrk blh pegi kemana2 aje mcm sertai rombongan yg tlh di atur oleh cikgu.. dat's y ms ome smpai Everland tu ome terkejut ok.. masyaAllah.. ramai nye la aik budak2.. pdhal hari kami pegi tu hari isnin.. dh tentu2 sekolah kn.. tp style belajar mrk laen.. so, ome terpk la kn.. klu Malaysia wat cenggitu ape jadi la ngn budak2 sekolah tu ea? waah2!! mmg gembira sakan dorg ok.. waktu tu ome rs mcm mrk xpnh bersuka ria cenggitu.. mrk pny excited lbh nmpk ketara berbanding kami..blh cenggitu? he3x..*kerk waktu blajar mrk kena mengadap aje buku 24 jam?pelik!

slps puas berjalan-jalan dalam Taman Tema trus kami dibawa utk shopping kali kebrape ea? hahahha.. ome xhengat.. rsnye mcm ke3.. btol x? klu slh ampun ya.. ome xhengat.. he3x.. so, kami dibawa ke slh satu tempat shopping.. errmm.. camne ea nk ome xplain tmpt shopping ni? errmm.. ome rs tmpt shoping ni ibarat Jalan Tar kat KL tu kowt.. tp klu Jalan Tar kira, produk Malaysia ni brg2 blh dikatan amat berpatutan kn.. tp tidak di Korea ye uols.. so, ome x pegi berjalan2 kat area situ.. ome dan ade lagi 6 org pelancong yg dtg skali, pegi utk melihat kain Korea Silk.. so, kami ikut Jenni aka Milah utk ke kedai Korea Silk.. nk ke kedai tu kena naik teksi ye uols.. n teksi kami kena byr sendri.. sbb kedai yg jual Korea Silk tu x termasuk dlm tentatif.. d sbbkn ade kwn ofis hubs ome request suh belikan kain, so kami pegilah.. naik 2 teksi.. smpai di kedai tu, ome bandingkan harga.. hahahaha.. lebih kurang aje yerk harganya dgn di Malaysia.. so, ome amik keputusan beli shj utk kwn hubs ome.. utk diri sendiri? tarakkk.. meleleh air hidung ajelah u.. hahahaha..

so, slps hbs shopping kami dibawa pulang ke hotel.. penat tapi gembira.. utk hari ketiga kami blk awl sdkt.. jam 7 mlm dh berada di hotel.. penat wooo kaki ni tawaf satu Everland tu.. he3.. rsnye enough utk story hari ketiga.. sbb hari ke4 lagi beshhh.. lg2 dpt jmp pakwe hencem wooo.. hahaha.. gatai gler ome nih kn.. ms tu rs xsdr diri ni laki ade kat sblh.. yg hubs ome pown mcm xsdr diri yg ome ade kat sblh.. nk tau ape citernye? hahahah.. next entry ome story mory kat uols k.. *tarian tiang 18sg.. walaaa.. terjojol biji mate hubs ome.. tata.. daaaaaaaaaaaaa.. cau cin cawwwwwwww.. weeeeeeeeeeee:)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...