19 August 2006

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

02 December 2011

~review Ombak Rindu~

Salam Jumaat uols.. hahhh! smlm uols tido lmbt x? Ome tido agk lewat jgk la.. almost 1 o'clock.. gara2 dok hadap Ombak Rindu.. n pagi ni pny la malas giler nk bgn.. aishhh.. rs nk EL pun ye gak.. tp bl difikir2kn blk, klu cuti kang, nnt bos ckp ape plak kn.. so, batalkn jerkla niat dan hasrat yg murni tuh.. huhu.. ehhh! rini Ome nk wat review sikit psl movie Ombak Rindu yang mula di tayangkan semalam.. spt entry Ome yg sblm nih, kn Ome janji nk hapdate sikit kn psl movie nih kn.. so, jom kte baca dulu sinopsis story ni.. kredit tu wikipedia atas sinopsis yang diberikan.. jom kte cekedot!


"Izzah adalah seorang gadis yatim piatu yang kematian orang tua mereka akibat kemalangan jalan raya. Justeru itu, pak saudaranya, Taha mengambil tugas memelihara Izzah. Isteri Taha tidak senang dengan kehadiran Izzah dan menuduh Izzah membawa bencana dalam keluarga. Pak cik Taha banyak berhutang. Disebabkan kesempitan wang dia sanggup menjual anak saudaranya itu kepada seorang tauke kelab malam. Izzah terpaksa mengikut kehendak pak saudaranya walaupun hatinya tidak rela.Di situlah dia telah berkenalan dengan seorang pelanggan bernama Hariz. Hariz telah membeli Izzah dengan harga yang mahal dari tauke kelab itu dan membawa dia keluar dari neraka jahanam itu. Di atas permintaan Izzah, akhirnya Hariz berkahwin dengan Izzah tetapi dengan syarat semuanya mesti dirahsiakan.Kehadiran Mila Amylia, anak Tan Sri Rashdan, iaitu model dan pelakon terkenal tanahair menggugat cinta Izzah yang mula berputik kepada Hariz. Dapatkah Izzah menerima Mila Amylia sebagai madunya? Bagaimana pula penerimaan Mila pada Izzah? Dapatkah hariz membahagiakan Izzah dan Mila? Bahagiakah rumah tangga yang dibina di atas kehadiran orang lain? Bagaimanakah tindakan Datuk Sufiah setelah mengetahui cerita sebenarnya?"

 sgt suke scene nih.. very d tacing :D
 sgt xsuka scene yg ni.. very d geli tgk lisa.. hehe ;d

wahhh.. sgt tragik kn filem ni.. mana yang pnh baca novel Ombak Rindu mesti tau kesudahan citer nih.. but sesiapa yang x pernah baca novel ni, jangan baca dulu.. tp lps tgk movie ni baru uols baca.. sbb uols akn nmpk beberapa kelainan yang kurang best di situ.. ekceli Ome nk komen tentang filem ni..bg Ome, Ome kurang puas hati dgn scene2 yg di tonjolkn dalam filem nih.. sbb Ome rs byk jgk scene yg spatutnya dalam buku tu telah diubah.. klu uols xpecaya, uols bley tgk sendiri.. mmg la org kata susah klu buku setebal alam nk d jadikan movie dlm masa 2 jam.. tp perlu kerk nk tukar scene? perlu kerk nk ubah scene? konon2 nk lari dari Ombak Rindu padahal dh tentu2 tajuk filem tu di adaptasikn dr novel Ombak Rindu.. Ome pun xfhm ape motip penulis skrip tu lakukan.. n klu uols nk tau, penulis novel ni  iaitu Fauziah Ashari pun sebenarnya x berpuas hati dgn movie nih.. uols bley cekedot sndri kat sini ya..

Tapi kn uols, Ome x nafikan yang Ome turut sedu sedan tgk filem nih.. ekceli ade la babak2 awl yg spatutnya Ome nk nanges.. tp bl fikir yg kte ni kat panggung wayang, so, Ome tahan la jugak air mata nih.. antaranya scene haris kahwin dgn Mila Amylia.. almaklumlah.. Ome kn dh bersuami.. klu ikut kn hati mmg nk meratap jgk la waktu tu..tp tetap di tahan2 air mata nih.. pdahal mata ni dh berkaca2 dh sbb menahan empangan dari jatuh.. tapi rupanya Ome silap.. lupa plak ade scene yg lagi tragik.. sgt menyayat hati ok.. hah! time tu mmg maap sgt la kn.. tersedu sedan Ome di watnya.. Hubby Ome yg dok sblh dh tergelak-gelak.. x sesuai kn..orang tgh sedih sedan dia bley plak ketawa kn Ome.. tp Ome xrs la malu sgt sbnrnya.. sbb Ome xrs Ome sorg jerk yg feel gtu.. sbb Ome rs sebahagian dari penonton pun mesti meratap mcm Ome..hahaha..


sbnrnya lagu yg dinyanyikan oleh Hafiz dgn Adira ni jgk slh satu sbb boleh buatkan org jd tacing ok.. kredit to Hafiz n Adira coz Ome rasakan suara Hafiz n Adira ni sgt mengusik jiwa.. sesuai sgt lagu ni dgn dorg.. esp Hafiz la kn..adehh.. bl dia nyanyi jerk lagu ni sambil tgk scene2 yg tragik tu, mata ni mula la berkaca2.. huhuhu.. jom! tgk ulasan Ome utk pelakon2 plak.. ini ialah pandangan Ome ye uols.. klu peminat2 artis ni marah.. Ome minta maaf.. Ome cuma luahkan dari isi hati Ome..

Aaron Aziz (Haris) - Ome xfhm sbnrnya Aaron Aziz ni bila melontarkan ayat.. sbb dia ckp kdg2 mcm orang putih yang baru pandai nk ckp bahasa Melayu.. Ome xtaw la nk slhkn penulis skrip atau Aaron..tp ayat dia memang tonggang terbalik.. 

Maya Karin - nmpk tua dan x shantek.. shantek lagi dia dlm filem pontianak harum sundal mlm.. walaupun watak pontianak tapi pontianak yang shantek.. watak ni dia nmpk selekeh gler.. dgn tudung yg selebet.. adehhh.. perlu kerk pakai tudung mcm tu semata2 nk nmpk watak tu watak org kampung? tgk Nora Darnish dlm tentang Dhia.. ok jerk tudung nye.. nmpk jerk mcm watak org kampung.. nmpk jerk mcm perempuan solehah.. klu watak tu diberikan pd Nora Darnish pun xpe kowt.. sbb Ome bygkn watak Izzah ni bl baca novel seorang perempuan yg sgttt shantek.. uols bley imagine x? huhu...

Lisa Surihani (Mila Amylia) - Lisa sebenarnya kurang sesuai bawa watak2 jahat ni.. seyes ok.. kelakar la plak.. dgn cara dia bercakap tu.. almaklumlah..dia kn pelat "R".. kerk sbb kte dh slalu tgk Lisa bawa watak2 baek.. ehhh.. Ome baru tingat.. rsnye dlm filem Evolution KL Drift dia pnh bawa watak jahat kn.. tp knp ea Ome tetap merasakan yg dia xsesuai bw watak Amy tuh.. patutnye bg pd pelakon perempuan yg super duper  gedix.. sp ea yg sesuai??? errmmm..

for me dari 5 bintang Ome nk bg 4 bintang.. walaupun kurang berpuas hati dgn filem ni, tapi Ome tetap nk puji jgk kerana mereka berjaya membuat novel ni menjadi sebuah filem yang memang dh lame dinanti2 kn oleh sume pembaca novel Ombak Rindu.. thumbs up! salam sayang teramat sayang.. KEGEMBIRAAN MADU LEBAH.. peace! * klu suh Ome buat pemilihan utk pelakon2 Ombak Rindu ni, Ome akan pilih Adi Putra sbg Haris.. Erra Fazira/ Nora Darnish sbg Izzah (sbb dua org pelakon ni super duper shantek!!!).. Tasya Shila (cantik dan gedix)  yg agak sesuai utk watak Mila Amylia ni kowt kn.. klu pelakon lama sikit sp ea yg gedix? yg sesuai dgn watak sbg model/pelakon/ gedix?   daaaaaaaaaaaa.. cau cin caaaaaaaaaaauuuu.. WeeeeEEEeee :D

notacelahibujarikaki: sory la pd kengkawan yg xdpt nk tgk movie awl2 ni.. Ome dh wat review dulu.. hehe :D (sgt kejam kn..hahaha)

1 comment:

Azuan said...

boleh tahan best citer ni..laju je jalan..xde la slow sangat..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...