19 August 2006

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

27 March 2013

~Mukadimah Hanimun 2013 di Hat Yai Thailand~

Okey.. act story ni dh lama jugak nk update.. tp x berupdate update.. ade jerk masa yang x kena.. so di sebabkan skg ni Ome tgh free, Ome nk story telling psl percutian singkat kami.. act last year di sebabkan banyak sangat halangan dan kekangan, so destinasi percutian bersama Air Asia yang telah di tempah lebih awal terpaksa di hentikan.. ehh.. betol ke ayat di hentikan? mcm salah jerkk.. hahaha.. #ohmyMelayu

Di sebabkan kekangan yang tak dapat dielakkan, so this year tak banyak tempahan penerbangan di buat.. n yang bestnya percutian singkat kali ni hanya menggunakan kenderaan 4 tayar.. kereta! hehehe.. n yg bestnye planning ni last minute.. act plan nk ke situ sebenarnya dh lama di suarakan oleh jejaka kacak kami ni.. esp En. Mijie.. suka sangat masuk Thailand tu.. tau la bleh cuci mata kn.. so ntah macam mana tiba2, seminggu sebelum nk pergi tu, adik Ome Angah (Angelz) kata nk blk Perlis awl bulan Mac ritu.. so nk jadikn citer, ape lagi kan.. kami ni sepakat ikut angah balik Perlis.. ooh ye.. Angah balik Perlis utk jmp suami tercinta ye uols.. almaklumlah.. percintaan jarak jauh.. ingt blaja je jarak jauh? bercinta pun jarak jauh tau.. walaupun planning last minute... alhamdulillah.. segala yang di rancang menjadi jgk.. malam jumaat 01 Mac 2013 bermula perjalanan kami..  disebabkan nama pun percutian singkat, biar Ome trus buat tentatif program eh.. senang uols nk faham.. hehe :D.. Percutian kali ni hanya ber5 je ye.. Ome, En. Mijie, En. Cumei (suami angah), Angah & my bff.. Juna Jani (cecepat kawen eh.. pasni bleh kte g hanimun beregu).. hehe :D

01.03.2013 (Jumaat)

8.00 mlm - Bertolak dari Putrajaya ke Shah Alam

8.45 mlm - Dinner di rumah angah.. mak dia masak kari.. ammma'! (gosok perut lawan arah jam)

9.30 mlm - Bertolak ke Perlis (di sebabkan ade dua org jejaka, so yg ladies masa untuk membutaaa!)

02.03.2013 (Sabtu)

3.00 pagi - Tiba di Perlis.. rumah keluarga cumei (suami angah).. excited tgk tempat anak ayam bertelur.. #jakun
itu namanya ayam belanda ye kawan2.. #turkeychicken #mrbeanchicken
ayam kampung.. oh ye.. adik saya ni ternak ayam kampung ye.. sesiapa yang berminat nak order ayam kampung boleh direct call adik saya ni di talian 0196416232 nama sebenarnye Mohd Khalis..
comelkan.. 

5.30 pagi - Bersiap-siap untuk masuk Thailand.. yeahh.. (ada satu incident tu Ome terjaga jam 5.30 pagi.. Ome rasa macam bunyi azan.. konon2 bangun terus g ambil wudu' nak solat subuh.. tiba2 jam 6.15 pagi tu Ome dengar lagi bunyi azan.. rupanya kat kampung memang dorang azan 2x.. 1st untuk reminder.. 2nd betul2 masuk waktu solat.. ape lagi.. solat balik lah kan! huhu..

9.00 pagi - Di sebabkan angah dah lama tak jumpa sang suami.. dorang yang bangun lambat.. tapi xpe.. tuan  rumah.. along faham.. PJJ.. jarak jauh kan.. masa untuk bermanja.. eheek ehekk.. *gelak jahat*

9.30 pagi - Kte breakfast dulu!!! cari money changer.. tukar duit baht terus.. dah mahal la skg ni.. klu dulu RM10 = 9 bath kan.. skg ni RM10 - 10.50 baht.. rugi rm1.00.. huhuhu..

10.00 pagi - Tunggu abg ape ye namanye.. xingat ape nama abg tu.. org Thailand.. act yang arrange utk  pengangkutan adalah sang suami angah.. aka Cumei.. sehari RM150.. so kami amik dua hari  RM300.. oh ye.. disebabkan percutian singkat ni hanya kami ber5.. so sedang elok sangat.. kereta yang di bawa adalah toyota wish.. untuk 6 seater .. 

10.30 pagi - Berdosupppp masuk Thailand.. hoyeahh.. lepas masuk Thailand.. masing2 trus senyap.. sebabnya mengantok yang amat.. sepanjang perjalanan ke Hat Yai mmg kami tidooooo.. hahaha.. dari seberang Thailand ke Hat Yai mengambil masa sejam  ye uols.. 

mukadimah hanimun ye
anak pakcik Jani #bff
Angah & Cumei
12.00 tgh - Sedang elok kami sampai, terus Check In Hotel.. Resigency Hotel Hat Yai.. Hotel ni di booking oleh Angah ye.. memang trip kali ni Ome xpyh pk pape.. bw diri, duit dan beg pakaian je.. yang lain sume telah di uruskan.. hehe :D

1.00 ptg - laparrrrr.. ape lagikk.. jom kte mencekik! laparrrzzzzz.. waktu lunch ni harga untuk 6 orang makan? ermmm.. agk mahal tap berbaloi.. almost 1057 bath.. lebih kurang dlm rm160 klu convert duit Malaysia.. sebabnye? kteorg blasah baekk pnya makanan.. teruja msk Thailand.. habessss.. hahaha..
lazat! ketam lembut tu mmg sgt lembut tau..
see.. mau x sampai rm150.. haha..
2.00 ptg - Berdesuppp poiie Sami Island.. terletak lebih kurang setengah jam perjalanan dari HatYai.. Sami Island terletak di Songkla Thailand.. mesti pelik panas2 buta p pantai buat ape kan.. ntah la eh.. org  kata klu dh sampai Hat Yai kena jejakkan kaki ni ke pantai Sami ni.. so di sebabkan kami ni mengejar masa.. oleh itu, kami ikut pilot je.. kemana abang tu bawa, kami follow.. hehehe.. oh ye..  kat sana Ome jumpa ade satu aiskrim ni.. maveles!!! aiskrim ni diletakkan dalam kelapa..pastu di tambah (topping) dengan mcm2 jenis bahan dalam tu.. tp mcm bese.. Ome letak ape yg Ome suka jerk.. kacang! haha.. 

ape yg di cebikkan.. aishh..
aiskrim plus kelapa.. sedap!


indahnye la kan..
bukti! Sami Island! #tahanpanasnikauu
#goodbyeallmemories
3.00 ptg - Berdesup ke Chang Puak Camp.. ade ape kat sini? di sebabkan teruja tengok gajah, Ome tingin sangat nk naik gajah.. so, ape lagikkk! jom naik gajah.. hahaha.. oh ye.. Ome naik gajah dengan Juna.. sebabnye En Mijie x suka binatang.. so disebakan dia xsuka binatang & dia lebih tertarik dgn awek2 Thailand, Ome bagi peluang kat dia urut kaki.. kaki je En. Mijie.. jgn nk lebey2.. so Ome naik gajah dgn Juna.. pengalaman pertama yang x dpt dilupakan.. Gajah sangat besar!!! seriusss.. cuakkk jgk oooo.. dibuatnya gajah tu naik hangin.. x melambung kami dibuatnye.. dalam stgh jam gajah tu bawa kami bersiar2.. harga naik gajah? 500 bath seorang.. convert sendiri lah.. ehehehe.. 
us.. nampak x couple PJJ dgn bukan PJJ.. manja PJJ lebih sikit.. ahaks :p
ohhh hooo.. motor fav Ome masa kat sana.. comel gilakk! finkkk
my lovely Angah.. lebiu sis!
my giler2 bff.. Juna Jani
nampak x muka sape yg paling teruja? hahaha.. comel kan gajah ni.. Ome panggil dia Jumbo.. ahaks :p
angah & juna.. love both of u! #bff
excited! tau x sebab ape? sebab kami berjaya duduk atas gajah! yeahhh!
5.00 ptg - Selepas menikmati keindahan melihat gajah (indahhh sgtt).. terus abg tu bawa kami ke Ice Dome Hatyai.. kunon2 tamo masuk masing2.. esp yang lelaki.. adehh.. tolong la.. bukan senang ooo nk sampai.. act Ice Dome ni sama dengan je dgn I-City.. sape pnh masuk yang kat I-City Shah Alam tu..? Ome xpnh masuk situ.. tp org kata kat situ bayaran nye cekik darah.. wallahuallam.. so disebabkan yang kat ICity tu xpnh sampai jom la kte berpelukan di Ice Dome Hat Yai.. tiket harga sorg RM35.. ok la kan.. tapi kan yang kelakarnya kat xsmpai stgh jam pun kteorg berlari keluar.. nak2 budak lelaki 2 org tu.. xsampai 15 minit.. Disebabkan kami waktu tu pakai selipar.. hny mampu berada kat dalam tu dalam 20 minit kowt.. seriusss! sejuk nak mampoiihhh.. so lps ni agk2 sape yg nk msk tu, sila pakai kasut bertutup.. klu boleh pakai stokin! nk amik gambar pun payah.. jari jemari krem.. perghhh! sejukkkkkk!!!

hubby n me :) #mukakenapaksamasukhahaha
hanimun lagi deme nih
xtahannn.. tgn dh kena simpan dalam perut
bgs jgk bawa photographer ni kn.. ehhh.. hihihi
comolot dgn penyu #angah&juna
mmg time gini polok je cara terbaik... En Hubby dh lari ye time ni.. #hampess
xtau nk ckp ape.. nampak x muka happy tu.. kelakar giler.. #me&angah

yeahhh! polok..polokk.. masa ni kalau boleh skiping mmg nk skipping.. huhu..
 2 orang lelaki yang sgt comel.. haha..
5.30 ptg - Disebabkan terlalu sejuk, xsampai 30 minit kami berlalu ke destinasi seterusnya..  iaitu destinasi yang Ome nk pegi jgk.. tugas Ome ialah google.. mana tempat yang menarik untuk dilawati.. hahaha.. so jom kte ke Floating Market.. klu uols nk tau Floating Market ni macam2 jenis makanan yang dijual di atas sampan.. n yg menariknya ade pelbagai jenis makan di tawarkan dengan harga berpatutan.. Ome teruja bukan sebab ape tau.. sebab salute dgn org2 Thailand ni.. dorg bekerja keras untuk mencari sesuap nasi.. respect! kat sini juga disediakan ruang untuk solat.. Ome rs majoriti penduduk di situ adalah beragama islam..
this is floating market!
time ni xtau ade event ape.. ckp Thailand je.. mana nk faham.. yg penting lagu yang dorang menarikan tu lagu dari Noraniza Idris ye.. majoriti yang dtg sni org Malaysia.. amik hati la tue.. hehe :D
comey comey..
muka dh penat sebenarnya time nih.. nk pengsan!
7.00 ptg - Bersiap-siap untuk pulang balik ke Hat Yai.. Oh ye.. Chang Puak Camp & Ice Dome tu dekat-dekat aje ye uols.. sebab tu abg tu bawa kami jalan-jalan kat Sami Island dulu.. kira dia turun dari atas ke bawah.. faham? xfaham tgk balik peta Thailand k.. hehehe.. so selepas bersejuk sejan & terasa lapar.. terus kami di bawa ke tempat makan.. laparrr oooo.. kebulurr.. nak2 pegi tempat panas.. pegi tempat sejuk.. boleh migraine di buatnya.. sebelum pulang, abg tu bawa g satu gerai makan ni.. xingat ape nama tempat makan tu.. yg psti lebih seronok dari makan tghari.. yg penting.. lebih murahhhhh.. hahaha.. sedappp... #dagingharimau #somtam #pulut #sup ehh.. macam2 la jenis makanan yang ade.. yg pasti semua orang air yang sama.. hehehe.. sebab tu lebih murah agknye..

kemana aje pergi mst jmp kucing.. n kucing ni sgt comel!
berbaloi!
org lapor!
nyummey! sedap2x.. nampak simple je kn.. tapi kenyang.. #alhamdulillah
7.30 mlm - yeahhh! alhamdulillah.. tamat sudah perjalanan untuk hari pertama.. tapi kami x terus balik bilik ye uols.. kami terjah kedai-kedai kat pekan tu.. nk kata pekan x pekan la.. bandar hat yai kott.. huhu..disebabkan kaki ni dh sakit-sakit akibat berjalan sehari suntuk, Ome, hubby, angah n hubby dia amik keputusan untuk urut-urut.. n Juna??? disebabkan dia bujang, dia tamo ganggu kami ni, dia amik keputusan untuk jalan kat area situ sorang2 hokay.. Ome risau jgk.. tp dia ingat dia tampan & kental.. tak boleh nk halang.. klu dia budak baru nk msk darjah 1 boleh jgk Ome tarik tinge dia kn.. alhmadulillah.. selesai 2 jam berurut Ome nampak dia dh duduk kat area ruang menunggu.. Juna selamat membeli belah sorang diri! aishhh.. klu hilang ape nk ckp kat mak pak dia??? sabor je lah.. org ajak urut tamo.. #degil!
pink lady complex.. pantang btol nampak pink pink nih..
muka ceria angah.. xreti penat kome nih..jom jalan lagi..
suasana malam.. kat sini la syurga beli belah.. hehe :D
12.00 malam - jom pulang ke kamar masing2.. walllaaa.. masa untuk rehatttt! kroooooohhhh.. kroooooohh..

salam sayang teramat sayang.. KEGEMBIRAAN MADU LEBAH.. peace!*ingatkan percutian singkat boleh habiskan satu page..rupanya tak boleh lahhh.. panjang sgt nih.. so esk Ome sambung lagi k.. #kbye
cuba teka apa yang xkena? hehe..

2 comments:

Anonymous said...

Salam..akak ada no telefon pak cik driver tu x?

OmeAnat Aminuddin said...

takdelah yang.. sebabnya yang arrange kn tu kawan akak..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...