19 August 2006

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

15 May 2013

~Ocha Omeyna VS Ozha Omeyna~

Assalamualaikum.. Selamat Pagi uols.. uols sihat? Alhamdulillah.. getting better.. Act kelmarin Ome dah start sakit tekak.. bila dah sakit tekak.. mula la suara pun dah bertukar kan.. Ome ni dah la secretary.. Bila secretary kerjanya menjawab panggilan telefon.. Bila kena jawab panggilan masuk automatik suara pun supo ponde.. tau dok ponde tu mende? huhuhu.. aka LadyBoy terus la kan.. nk wat mcm mana.. Redha ajelah.. memang skang ni musim orang tak sihat la.. Ome pun on off on off.. sekejap rasa mcm dh ok.. sekejap plak rs mcm nk demam balik.. bila nak gagahkan g klinik, memang malas tahap cipan.. huhu.. kesimpulannya mari kita merawat diri sendiri dengan minum ais.. hahaha.. yerr uolss.. Ome rasa dh bape banyak aiskrim Ome telan.. Orang kata kalau sakit tekak, makan aiskrim.. hahhh! ape lagiikkk.. ngeh3x.. Ome ras petua ni menjadi la uols.. ape taknya.. alhamdulillah.. pagi semalam mmg sore supo ponde.. tapi bila malam beransur baik.. #blessed

oh ye.. mukadimah hari ni panjang sket.. almaklumlah.. dh lama rs x story telling kat sini.. anyway, uols mst dh tau kan hari ni Ome nk bebel ape kat entry ni.. hahhh! bijakkk.. penantian untuk mencari kawan untuk Ocha akhirnya kesampaian jugak.. rezeki Ome agknye.. Ome dapat beli seekor lagi kucing persian untuk berkawan dengan Ocha.. & Ome panggilnya Ozha.. kah kah kah.. dh mcm kembar plak kan.. lainnnn sangat 2 ekor "monyet" tuh.. sekor bulu lebat, sekor bulu pendek.. sekor cerah.. sekor gulap.. ekekekek.. nampak sangat bukan kembar kan..  nama je seakan-akan kembar.. n yang paling ketara sekor tu mmg sebijik mcm monyet.. melompat2 je kejenye.. nasib la brg2 kat umah tu x tonggang terbalik dikeje kannya.. tapi langsir Ome.. tak dapat diselamatkan.. habessss.. sape lagi klu bukan Ocha.. suka la memanjat langsir Ome sampai kat atas.. pastu dok tenggek atas grill tu.. haiiilahhh.. Ocha.. Ocha.. yang sekor ni lagi plak manja giler.. mcm baby uols.. dia bukan menginyau.. tapi mcm mengadu... ntahlah.. bunyinye halus bebenor.. tapi demand nak mammm.. makan nk wet food je.. klu dry food tu mampuuihh dia nk makan.. 

hye! sayalah Ozha Omeyna.. :)
so, skg ni mmg si Ocha lagi gembira la kn.. sbb klu dh bg Ozha wet food xkn si Ocha xdapat.. klu dulu wet food tu Ome bg waktu mlm je.. siang Ome bg dry food.. tp skg ni xkira dh.. pagi petang wet food + dengan biskut diorang tuh.. e2pun mula2 si Ozha ni tamo mkn biskut tuh.. sabor je lah.. maintenance kucing ni sebenarnya sama je Ome rs dengan ade anak.. serious uols.. tapi xpe.. Allah berikan kte rezeki, so, kita share rezeki kta dengan org lain.. btol x? walaupun 2 ekor "monyet" tu bukan orang tapi Ome dh anggap mereka ni mcm anak Ome sendiri.. & i love them so much! sejak ade dorg ni, tadelah Ome bosan sgt dok kat umah.. ade je keje & rutin harian yg Ome buat skg nih.. ape ingat jaga kucing ni senang? pg2 nk kena bg makan.. blk keje kena bg dorg mkn dulu.. &  klu mlm dorg lapar lagi, kena bg mkn lg.. skg ni paling2 kurang Ome bg 2x.. pagi & petang.. tp klu dorang lapar, malam pun Ome bagi.. klu x dumok jgk xtau la.. si Ocha tu Doktor cakap dia nampak kurus, tapi bila pegang, mampat.. e2 yg sedap peluk tuh.. si Ozha ni pulak nampak besar sebab bulu tebal tapi bila pegang ringan sgt.. nk2 bila dia menanges.. mtk perhatian.. comel sgtt.. menanges? yeee uols.. dia suka nanges.. mcm baby tuh.. alahaii.. Ome xtau nk ckp mcm mana cara dia nanges tu.. yang pasti bukan menginyau tau.. huhuhu.. 

love both of them
untuk pengetahuan uols, ms mula2 Ome bw balik Ozha ni.. depa ni dok la bergadoh.. mula2 Ome ingat si Ozha ni garang.. rupanya sampai ke hari ini si Ocha tu dok tibai Ozha.. sabor je lah.. Ome geram, dua2 ekor tu Ome potong kuku.. nak2 si Ocha.. nasibla semalam Ome berjaya potong kuku dia.. waktu tgh landing2 kasi dia belaian sambil tu Ome potong kuku dia.. ingat senang nk potong kuku kucing nih? coiii.. klu nasib malang tu, siap kena geget.. nak2 si Ocha tu.. hadoyaiii.. gigi nye tajam.. smlm ms main2 dengan dia, dok geget jari Ome.. mmg berdarah terus.. itulah penangan jaga kucing nih.. klu tade cakaran halus dr 2 ekor "monyet" ni, mmg x sah.. ade je tanda2 parut cakar kat tangan kaki ni tau.. ade tu plak sampai kat bahu2 pun ade.. nk wat camne.. nama pun bela kucing.. skg ni Ocha dh kurang la tibai si Ozha tu.. mgkn dia dh mula redha dengan kehadiran Ozha.. almaklumlah.. 2 bulan dia dok ngn Ome sekor je kat umah.. tiba2 Ome bw balik org lain.. dia dengki & sgt la jeles ye uols.. Ozha tu di tibainye sampai lari atas almari.. nasib la Ozha ni pandai bawa diri.. kdg2 nampak la jgk dia mcm nk amik hati si Ocha ni.. tapi Ocha??? aishhhh.. degil! keras kepala! anakkk sape tu??? huhu...

Hari tu ade jugak terfikir, kalau seminggu ni Ocha masih tak boleh terima Ozha, Ome nk jual balik Ozha tu.. tapi alhamdulillah.. Ome tengok Ocha dengan Ozha makin ok.. walaupun kadang2 dtg jgk sawan si Ocha tu dok tibai la si Ozha, tapi x seteruk ms mula2 ritu.. Ome selalu doa lepas solat supaya lembutkan hati Ocha terima Ozha seadanya.. serious uols.. Ome xtipu.. Ome siap baca al-fatihah & hembus kat telinga Ocha.. kah kah kah.. mesti uols baca pun mcm lawak kan.. tapi nak wat mcm mana.. kucing pun makhluk Allah kan.. Ome percaya sedikit sebanyak doa Ome  membantu untuk Allah lembutkan hati Ocha.. hehehe.. salam sayang teramat sayang.. KEGEMBIRAAN MADU LEBAH.. peace! *Sebesar-besar keaiban (keburukan) adalah kamu mengira keburukan orang lain, sedangkan keburukan itu terdapat dalam dirimu sendiri.. fikir-fikirkanlah dan selamat beramal.. #kbye

2 comments:

ShaSa RosSa said...

memang susah wei bela kucing..memang mcam baby!! belanje pun same...bela kucing indoor ni bukan mcam bela kucing kampung...ni mcam2x nak buat,vaksin lah, cacing lah...ahahaha...

oMe aNaT aMiNuddiN said...

kannn.. maintenance tinggi ooo.. tp sbb suka & sayang punya pasal.. redah ajelahhh.. mana la tahu kat SANA nanti kucing2 ni la yang boleh bantu kte.. ye tak?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...