19 August 2006

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

25 October 2013

~Busan Korea Selatan Day 1 #Vacation #Chinguya~

Assalamualaikum.. Annehasayoo.. feel Korea tak habis lagi.. so, mari kte sambung story mory kte yang pending semalam.. 

Day 1 (17.10.2013)

5.00 pagi - Berangakat ke LCCT, Sepang.. time ni seme mata kuyu je.. almaklumlah.. malam tu tido jam 2 pagi.. excited kemas beg pakaian.. jam 4 dah siap2 untuk ke airport.. mmg niat tak mo tido sebenarnya.. sebab dh pk dalam flight nanti nk tido je.. 6 jam hokay.. kematu muntot ni dok dalam tu.. huhu..
muka tuan tanah yang tak cukup tido.. tapi im excited!!!
6.00 pagi - Tiba di LCCT.. tunggu geng2 lain untuk check in.. masa nak check in tu macam2 yang berlaku.. Allahhurobi.. tapi macam biasalah.. Fifi is the best.. Dia dapat tahan kapal terbang kot.. kah kah kah.. we ols org terakhir yang naik pesawat.. sebab?? hailah.. 1st sbb beg we ols x dpt check in sebab muatan luggage tak cukup.. sehari sebelum berlepas tu Fifi cuba beli on9 luggage weight.. skali boleh plak tak lepas.. so, yang dapat lepas dalam 120kg je.. bayangkanlah 120kg pun masih x mampu nk tampung beg2 kami nih.. pdhal Ome dengan Juna kongsi satu beg.. beg kami je yang tak lepas.. uols tahu tak klu nk bw beg masuk cabin tak boleh ada liquid lebih dr 100ml.. klu ada kena masukkan dalam tempat letak beg kat bawah pesawat tuh.. Ome nak nanges bila Juna kata beg we ols tak bleh check in sbb tak cukup muatan.. sebab dalam tu ada macam2 toiletries.. yang penting my TABITA.. oh my tabita.. klu takde Tabita tak flawless la I.. ngeh3x.. ckp psl flawless si Fifi asyik la kenakan me.. menchih!! hahaha.. tapi alhamdulillah.. semuanya bereh.. orang kata kalau kita takut dengan sesuatu, kte perlu baca satu ayat nih.. n Ome slalu baca ayat ni bila Ome nampak anjing.. masa scanning tu alhamdulillah lepas.. mungkin sebab dh lewat sgt untuk boarding kan.. should be pintu dh tutup.. tp sebab Fifi kata dia ada share saham dengan Tony Fernandes (mata ke atas tgn di bahu) semuanya jd berehhh.. oh ye.. time tu jgk kebetulan kawan seofis Fifi ni lambat.. jam 7 tu dia baru odw nak ke LCCT.. jam 8 tepat baru dia sampai LCCT.. mmg ms tu msg2 dh mcm pelari pecut negara.. gagagaga..  (hamikk.. jam 6 pg saje dh panjang berjela citernya.. kah kah kah) oh ye.. flight kami sepatutnya berlepas jam 8.30 pagi.. sekian!!! 

4.30 pm (waktu Korea) - kami tiba di Gimhae Airport Busan.. (alhamdulillah).. syukur ya Allah.. sekali lagi dapat melihat kebesaran dan keindahan ciptaan Yang Maha Esa.. syukur.. sepanjang di sana kami hanya menggunakan perkhidmatan awam.. odw nk ke Motel ni, kami gunakan subway.. mula2 tu mmg pening jgk la baca direction dorg ni.. tp jgn risau.. bila ada Fifi semenya jadi berehhh.. oh ye.. Fifi boleh ckp Korea.. so lg mudah untuk berkomunikasi kan.. disebabkan excitednya dia terhadap Korea ni, Fifi memang ambil kelas bahasa Korea.. so, sikit2 la dia boleh jawab dan  fhm apa yang org2 Korea ni cuba sampaikan.. bagus kan.. *tabik spring!!!* bercakap pasal perkhidmatan awam dorg ni, yang bagusnya perkhidmatan awam mereka sgt la smooth.. tak payah nk tunggu lama2.. meskipun waktu tu waktu peak hour (org balik keje), dorang takdelah bertolak bersesak macam kita nih.. relax and cool je cara hidup depa ni tau.. Fifi kata, uols jangan risau psl keselamatan.. inshAAllah.. keselamatan di sana masih dijamin.. mereka sangat suka membantu nak2 klu foreigner.. walaupun English depa ni terhad, tp sebolah2nya mereka akan bantu kita selagi depa mampu.. bahasa??? beselah.. ayam dan itik.. normal beb.. hehehe :D

dalam bas.. odw nk ke masuk ke airport gimhae.. nampak muka excited me? haha..
cik Jemah and Cik Senah.. me? Cik Ome.. ahaks :p
7.00 pm - Check in Motel.. Motel yang kami nginap ni namanya Pusan Inn.. mandi2.. siap2.. keluar balik untuk dinner.. 
alahai.. xnmpk plak tulisan kat belakang tu kn.. inilah Busan Station.. lg 3 minit sampaila Motel kami.. oh ye.. yg lelaki tu my Lil Bro.. and yg kecik tu?? Nani!!! manja kan dia ngn me..
8.00 pm - jom!!! cari makan.. laparr dohhh.. nak2 klu cuaca tu bawah 15 darjah celcius kan.. tapi masih belum tahap beku.. malam tu kami ke Stesen Dusil.. semata-mata untuk makan.. act tentatif nya sebab nak solat di Masjid Busan tu.. satu2nya Masjid yang ada di Busan.. Ome rasa lah.. sebab dalam tentatif Fifi bawa kami sampai kesana tuh.. bayangkanlah dari Busan Station  nak ke Stesen Dusil ni amik jarak dari 10 - 15 stesen jgk la baru sampai.. punya la jauh nak makan halal kan.. tp xpe.. sebab worth it.. waktu sampai tu dalam jam 9 mlm.. act kedai turkey tu dah nk tutup.. tp sebab dia tengok kami datang secara berjemaah, terus depa bagi kami masuk dan makan.. alhamdulillah.. see! see! betapa baiknya depa nih kan.. oh ye.. jgn tanya pasal harga.. sebab harga untuk makan di Korea ni mmg sgt mahal ye uols klu di convert duit negara kita.. bg dorg 10k won tu bersamaan dengna rm10 kte.. tp klu btol convert dgn duit kte bersamaan dengan rm30.. so klu satu plate tu harganya 20k won bersamaan dengan rm60.. mahal tak kak tonnnn??? tp nasib la Ome dengan Juna ni berkongsi.. klu nak makan sensorang mmg tak habes.. banyak! untuk lelaki portion tu maybe ok la.. tp untuk perut kecik mcm Ome dengan Juna.. moh la kte berkongsi ya.. dari membazir.. e2pun Juna boleh la tak habes makan nasi tu.. sebab nasi tu mcm pulut.. makan sikit pun dah kenyang.. berghhh.. alhamdulillah..
nmpk macam sikit kan?? tp kenyang sgt dh.. sebab kami ambil set.. oh ye.. bukan ini je yang dia bg eh.. ada apptizer dan dessert jgk.. termasuk korean tea.. 20K won per set! huhu
muka penat! huhu
Cappadocia.. Nama Kedai Turkey ni.. maaf.. muka tuan tanah kenyanyg + mengantok dah time nih..
10.30 mlm - Sepatutnya dalam tentatif we ols akan ke Heundae Beach.. tapi disebabkan masa mencemburui kami so kami decided balik Motel.. lagipun banyak station nk kena hadap ooo.. esok jam 6 waktu Malaysia  dah nk keluar jenjalan.. sebab jam 7 we ols kena kejar bas yang pertama untuk lawatan pertama di Busan.. aigooo.. sampai Motel dah jam 12.. boleh pulak Ome salah set jam.. bygkanlah jam 3 dh bangun mandi2 siap2.. airnya sejukkkk tahap bekuuuu.. Ome ingat time tu dah jam 4 pagi waktu Korea.. sekali tengok2 jam tangan memang sah!!! salah set timing daaaaa.. 2 hari tido x menentu.. mmg weng jgk la pale ni nk set balik timing tu.. alamak!!! ingat nk sambung terus day 2.. tengok macam panjang sgt en3 ni.. to be continued k.. 

saranghae.. wif Fifi :D
odw nk g mamam! hihihi..
salam sayang teramat sayang.. KEGEMBIRAAN MADU LEBAH.. peace! *dalam flight pun tido2 ayam je.. betol2 nyenyak dapat la stgh jam.. jam yang lain2 tu wat ape??? borak..borak.. borak.. nak2 si Fifi.. oh ye.. dia jadi tuan rumah plak.. kn dia ckp dia ada share saham dengan Tony.. stewardess part time kejenya.. sebab ape?? sebab ms dia nk beli makanan secara on9 pun tak lepas.. so, dalam flight tu baru la dia nk belikn utk anak2 comel nya makan.. keje dia pass makanan pada kami seme.. steward tu ketawa je tgk kami yang mcm kanak2 ribena.. kah kah kah.. daaaaaaaaaaaa.. #Kbye

3 comments:

Lolypop Gurlz said...

kak ada emel x?

Lolypop Gurlz said...

kalau ada emel saya khatijah5080@gmail.com...saya nak tanya tentang busan....

OmeAnat Aminuddin said...

email akak syg5586@yahoo.com.my boleh la email if nak tanya apa2 ya.. Tq

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...