19 August 2006

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

28 October 2013

~Busan Korea Selatan Day 2 #Vacation #Chinguya~

Hollaa.. Assalamualaikum.. Anneyeooo.. It's monday guys.. please keep smiling and happy working yaw! Anyway, bos Ome takde hari ni sehingga hari rabu.. khamis baru la dia masuk ofis.. huhu.. okey.. ada masa untuk berblogging.. let's continue story mory di Busan Korea.. 

18 Oktober 2013 (Jumaat)

6.00 pagi - (waktu Malaysia) hokay.. Ome dan siap2 untuk get ready untuk berjimba di tanah Busan.. Kat sana breakfast dalam bilik je..sebab kat sana susah cari makanan halal kn.. so, kena la tune balik perut nih.. makan aja biskut bersulam air nescafe 3 in 1 yang panas.. wallaaa.. cukup la setakat untuk mengalas perut if lapar kan.. bayangkanlah makanan untuk 5 hari 4 malam saje muat2 untuk satu beg.. gagagaga.. klu org lain tengok macam nak menetap di sana dah.. sediakan payung sebelum hujan ye uols.. sebab kat sana mmg sukar nk dptkan makanan halal.. klu ada pun jauhhhhh dari pandangan.. 

Gagagaga.. stok untuk 5 hari.. ngeh3x..
7.00 pagi - dah terpacak kat luar Motel.. ape kejadiannya pagi2 yang sejuk lagi hening kami dh buat keje kat luar Motel kn.. seriously.. sejukkkk!!!! rasanya dalam 10 darjah celcius cuaca time tu.. klu bawa suami memang masuk bilik balik rasanya.. ehhh.. kesitu plak kan.. gagaga.. tapi waktu tu mmg dorg baru nk kuar umah ke tempat keje.. kami?? ada misi dan visi yang perlu dilaksana.. hahaha.. tour satu Busan.. yeahh!!!

pic dulu depan Motel sebelum berangkat! oh ye.. jam 7 kat situ time tu dh macam jam 8 waktu Malaysia.. terang benderang.. tapi sejukkkk!!! huhu..
8.00 pagi - Tunggu punya tunggu.. Bus yang nak bawa kami tour ke tempat menarik di Busan tak juga kunjung tiba.. apa lagi.. masing2 dok la posing sakan dpn bus stop tu.. Fifi kata 8.30 bus yang paling awal akn tiba untuk bawa tour Busan.. punyala excited giler kan.. bayangkanlah jam 3 pagi waktu Malaysia time tu Ome dh siap mandi2 hokay.. kan Ome dh ckp en3 sebelum ni Ome salah set timing.. 2 hari uols Ome x tido dengan betol.. nasib x biol balik Malaysia.. dkt 2 jam tunggu kat bus stop tu bus tour xsampai2 jugak.. kalau tau la bus tour tu start jam 9.30 pagi waktu Korea, mmg Ome tarik selimut lagi.. huhuhu..

dimana saja kami wajib bergambar.. hahaha..
9.30 pagi - Waktu yang di tunggu telah tiba! yeahhakkk.. round round naik bas yang bumbungnye terbuka luas.. hehehe.. ala-ala bus kat london gtu.. feelink habesss.. dgn cuaca sejuk suam2 kuku.. Ome rasa time tu ada la dalam 20 darjah celcius.. alhamdulillah.. best ooo.. kebetulan plak ada budak-budak sekolah yang follow naik skali ngn we ols bus tour tu.. so, mmg meriah habesss kata kauuu.. lawak hokay dorang ni.. dorang punya excited lagi hardcore dari kami yang luar nih..klu uols nk tahu, education mereka ni pelik sket.. klu kte kat Malaysia ni ada jgk trip untuk pelajar sekolah kn.. tp utk mereka education untuk trip ke luar ni mmg kaw kaw nk bg dorg have fun! sbb tu bila waktu trip luar sekolah dorg punya excited hardcore dr kami.. hahaha.. tp we ols sgt enjoy.. mmg cantik sungguh pemandangan di Busan ni.. klu uols nk tahu Busan ni dikelilingi dengan laut.. mungkin disebabkan kawasan ini dikelilingi dengan laut, waktu malam lebih sejukkkkkk dari waktu siang..  seriously jangalah berangan nk jenjalan di Busan waktu tu pakai selipar or sandal yang x bertutup yer.. mmg ada yang mati kesejukan.. orang Busan pun yang dah biasa dengan cuaca mereka kat sana pun semuanya pakai kasut hokay.. so, jangan nak berangan sangat pakai selipar walaupun selipar tu sebenarnya selesa sgt di pakai.. nk2 sepanjang di sana, kami berjalan je selama 13 jam.. hamikk! rasakan.. huhuhu..

atas bas time nih.. nampak muka kami yang excited! hahaha.. bergabung meletop dgn pelajar2 sekolah menengah.. ekekeke
hihihi.. jakun kan! ekekeke.. kat Malaysia kalau buat mcm ni rasanya takde sape yang nak naik.. mau hitam muka uols sebab panas.. kat sana walaupun matahari ada tp cuaca mereka sejuk.. subhanAllah.. hebat kan kuasa Yang Maha Esa..
yeahh! Busan City Tour.. e2 tuan tanah ye.. bukan mamat ensem.. ehhh.. ngeh3x..
no comment.. #kbye

Tuan tanah dan Juna Bam Bam.. hehe :D
2.00 ptg - Lepas round Busan kami drop by di salah sebuah pasar yang terbesar di Busan.. klu uols tgk bangunan pasar dorang dari luar macam shopping complex.. hahaha.. gilernya up to date sgt depa ni kan.. kat situ we ols decide makan tghari.. yer.. pasar tu dikelilingi dengan hidupan laut yang masih hidup.. yukksss.. cakap je nk haiwan hidupan laut apa yang uols nak.. sotong kurita.. ketam gergasi.. macam2 ikan ada.. so, lps Fifi dah bagi penerangan, Ome, Juna, Adik Ome dan kawannya decide untuk makan together.. almaklumlah.. Fifi dah ckp dah makan kat situ sekurang2nya RM50 seorang.. gagagaga.. disebabkan kami ni pelancong yang berjimat kenalah bijak dalam menguruskan tawar menawar kan.. kami decided makan Ikan Sisa Nabi.. Pernahkah ke uols rasa isi ikan sisa Nabi ni   Ikan ini unik kerana keadaannya  hanya mempunyai sebelah badan dengan matanya satu. Ikan ini dikenali dengan nama Ikan Sebelah Laut atau turut dipanggil  sebagai ikan sisa Nabi.  Manakala nama saintifiknya ialah Pseudorhombus spp atau  Achiroides spp.  Ikan istimewa ini  tergolong dalam ikan air masin dan tawar yang terdapat di negara-negara ASEAN termasuk di negara kita.  Kalau uols nk tahu, Ikan sebelah atau ikan sisa nabi ini menurut sejarah telah dimakan oleh Nabi Sulaiman AS tetapi oleh kerana baginda tidak sempat menghabiskannya, Baginda telah melepaskan sebelah lagi ke dalam laut dan dengan kehendak Allah ikan itu hidup semula dan berenang kembali ke lautan dengan keadaan ikan tersebut yang hanya tinggal sebelah dengan satu mata sahaja.  Finally, Ikan itu hidup dan membiak hingga ke hari ini.  Inilah bukti kewujudan ikan ini yang  kekal sehingga ke hari ini untuk menjadi iktibar kepada kita semua tau.  Hah!!! kn citer pasal sejarah nabi.. hehehe.. info ini Ome dapat dari sini.. Nak tahu lebih lanjut g la google and baca sendiri k.. hehehe.. oh ye.. harga untuk sekor ikan 20k Won ye.. e2pun setelah diskaun 10K won.. bab tawar menawar bagi kat Ome ye.. inshaAllah xdpt byk sikit pun jadilah.. hehehe.. pastu kami amik Lala.. kalau kat sini Lala tu kecik2 je kan.. tapi kat sana besarnya mcm kupang sket.. manis hokay segala jenis lauk depa nih.. freshhh giler.. harganya? 20K won jugak.. puas pujuk ahjussi tu.. tp ahjussi itu sangat kedek utk bg diskaun.. ahahah.. act lps dh puas memilih ingt nk pilih lauk lain.. sbb kami ber4 kn.. takkan nk mkn 2 lauk tu je.. x sabar2 ahjussi tu suh ikut assitant (tukang masak) naik ats duduk.. we ols cuba nk sampaikan yang we ols nk pilih lauk lain lagi.. tapi ahjussi tu suh ikut tukang masak tu naik ke tingkat 2.. bila dh smpai tmpt makan tu, bgtau la kat dia yang nak msk grill dgn steam.. dia bgtau la cara masakan yang sedap kan.. tiba2 hamikk kauu.. meja jepun tu penuh dgn makanan lain.. yg ni mmg ikut cara Korea style makannya.. hailahh.. nasib la boleh masuk apa yang di hidangkan.. nak tak nak belasah jgk la makan kn sbb lapar tahap cipanzi.. berghhh.. setelah sejam dok perabihkan lauk pauk, masa untuk truskan perjalanan.. oh ye.. total kami makan berempat 61k Won.. so sorang dlm 15won k.. klu darab dengan rm3 bersamaan dengan RM45 seorang.. sekiannn.. muahahaha..

inilah pasar yang Ome cakapkan tu.. dipenuhi dengan hidupan laut yang masih hidupp.. woooo.. macam2 ada kat sini tau..
see!!! yukkkssss.. geliiii!!! #belut hidup hokayyyy!
hahhhhh!!! besar tak ketam dorang??? bapokkk weii.. tapi tak makan pun sebab agk mahal jgk ketam dumok nih.. bygkanlah klu ikan saje dekat rm60 seekor.. klu ketam ni?? wuwuwuwuuw.. 

seee!! penuh satu meja kan.. aigooo.. dari kiri my adik annas, kawannya Zairi dan my sayangness Juna bam bam.. hehe..
inilah ikan sisa nabi.. sedap! mula2 takut jgk nak makan kn.. tp sebab ikan ni unik, telan jgk.. sedap ooo.. ikan ni popular la kat sana.. mana2 pergi ikan yang dorang paparkan mesti ikan ni.. yummey!!
nyum nyum! nampak macam pelik kan.. tapi inilah realititi.. cekik aje.. lapooor dohhh.. huhu..
5.00 ptg - Lepas makan we ols g jenjalan kat satu street nih.. tapi we ols tak lama kat situ.. kebetulan  odw nk blk motel tu, we ols kena lalu tempat tu.. tempat ni la yang akn menjadi tempat membeli belah kami sepanjang di sana.. hehehe.. disebabkan malamnya ada next mission, so we ols terus zaaasss balik Motel.. Mandi2 dan solat.. Plan kami seterusnya nk menghirup udara segar di Huandae Beach.. hoohohoho.. kat sini ada story mory yang kelakar giler..  memori sgttttttt..  kih3x.. 

oh ooo.. xtau apa nama kuih nih.. Tengok Fifi beli, Ome pun beli la.. hahaha.. sedap!!! nyumm.. bak kata Fifi.. jangan syak wasangka di negara orang.. klu syak wasangka e2 yg jadi tak berapa nk halal.. huhu.. #Bismillahirahmanirahim.. :D
Street ni kami dah sampai.. esk datang balik eh.. hihihi.. survey2 je dulu..
Can u see??? comell.. bijakk.. jinak.. sepeninggalan tuannya takde dia la yang jaga barang2 jualan tuh.. seriously!!! kiuttt! walaupun dia hitam berlapok.. hehehe.. muahh! flying kiss from mummy to u CikTam.. sayang die..
7.30 mlm - Lepas solat2 trus amik subway untuk ke Heaundae Beach.. dari Busan Station tu mmg xingat brape station utk kami sampai kesana.. tak ingat! hahaha.. act kat Heuandae Beach ni takde apa pun yang menarik.. cuma kiri kanan di kelilingi dengan bangunan2 yang berwarni warna.. N bangunan2 hotel dorang pun cantik2.. sumenye berwarna warni uols.. cantikk.. oh ye.. odw ke Heundae Beach tu, kami decide beli Kebab dari Turkey nih je.. kebetulan odw ke sana tu, ada kedai Turkey ni.. sedap!!! satu kebab ni 5000 won bersamaan dengan rm15.. ngeh3x.. lapar punya pasal.. bedal aje.. yang penting kenyang!!! sepanjang di sana, kami menyurusi pantai2 Heundae Beach.. kalau siang mungkin la nampak keadaan laut kan.. tp sebab malam nk nmpk apa kan.. tp cuaca mmg best.. klu bw husband mmg romantik habesssss.. wuwuwuwuwu.. 

no comment.. gagagaga.. sape nampak sapa nampak?? ok.. 18sx saje.. yang bawah 18 tolon tutup mata ye dik.. ngeh3x..
Heundae Beach!!! nampak tak bangunan kat belakang tu.. e2 seme bangunan yang terpacak di Bumi Busan.. penuh dengan lampu macam Putrajaya kan..kan.. wuwuwuwu..
alololo.. tomenye rabbit tuh.. hehe :D
saranghae.. love from Busan.. :)
phewiiitt.. tuan tanah macam orang Korea kan..kan.. baik ckp ye.. klu tak kena geget! ngap!!! :D

yeahhh! pic beramai2 wajib ada hokay! enjoy!!!
geng2 kak Jemah.. rindunye kat dorang nih.. esp my 'adik'.. hadoyaii.. nape kakak xbley terima kenyataan ni Nani.. u should call me aunty.. not kakak la dear.. huhuhu.. 

Nani!!! kakak miss uuu.. huhu.. kakak sangat.. adehh..

9.00 mlm - hahhhh! kat sini ada satu tempat yang dinamakan Dongbaekseom Park.. Lepas dh pozing sakan sekitar beach tu, kami di bawa bersiar-siar di sekitar taman ni.. ye uols.. kat sini la Fifi wat lakonan anti gravitinya.. hailahhh.. nasibla time tu tade sape pun yang terpikir nk ambil video.. kalau ada mmg Ome tepek kat sini.. seriously mmg lawak gilerrrrrr.. kalau tau dia nk wat lawak mcm tu, mmg camera ni dh bersiap sedia.. hahaha.. seriously fifi, lakonan Anti graviti awk tu mmg menarik giler.. smpai skg masih terngiang2 dalam ingatan.. klu boleh golek2 kat situ mmg dh lama saya golek Fifi..gagagaga.. u r so funny la Fifi! hadoyaii.. pecah perut.. oh ye.. kat sini la berlangsung APEC..Malaysia juga ialah salah satu negara bagi APEC ye.. sebab apa Ome kata Malaysia juga tersenarai? sebab kat situ Ome nampak ada bendera Malaysia.. yeahhh!!! Proud to be Malaysian..  :D
Fifi!!! Do u still remember this place??? hahahahaha.. aigooo..  *tepuk pale*
smile bebeh! :D
tabikk spring satuu!!! nampak bendera Malaysia tu? hehehe.. proud!!

10.00 mlm - Lepas dh puas menapak dari satu destinasi ke satu destinasi we ols decide utk pulang ke pangkal jalan (balik motel LOL).. sebab apa? sebab kaki hampir tercabut.. giler penat! waktu tu mmg terngiang2 kerusi Gintell kesayangan Ome kat umah.. klu dpt Gintell ni mmg Gentel habessss lahhh.. huarghhh..sehari suntuk hokay.. macam mana Ome x kata worth it.. worth it kn.. ini baru hari ke2.. belum masuk hari ke3 kan.. macam bese.. to be continued k.. ada keje nk kena selesaikan sebelum balik.. :D

pic tuan tanah sepanjang hari ke2.. hehehe :D
which one is my mine??? guess.. lalalala.. #pinkalwaysbeminefavcolour
hahh! jangan nak speku sgttt.. ni adik saya.. adik bongsu.. hensem kan? sorry.. single but not available.. tunggu masa je nak kahwin.. dh ada fiance.. comey lotey tunangnya.. tettttt.. not allowed! hehe :D
kami dalam subway.. nk blk tidooo.. zzzzzzz.. muka msg2 dh penat.. masa ni hanya terbayang2 bantal je.. ppftttt.. oh my pillow.. huhuhu..
salam sayang teramat sayang.. KEGEMBIRAAN MADU LEBAH.. peace! *uols tahu apa makna Cinta ibarat kentut?? xtau..? klu tak tahu search and google k.. fahammm kan!!!! ingat!!! FAHAMKAN!!!! sekian... daaaaaaaaaaaaa.. #Kbye

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...