19 August 2006

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

29 October 2013

~Busan Korea Selatan Day 3 #Vacation #Chinguya~

Anneyehaseyoo.. morning.. tanpa berlengah lagi moh kte sambung story mory Ome sepanjang di Busan.. so, here day 3.. :D

19 Oktober 2013 (Sabtu)

8.00 pagi - oh ooo.. gumbiranyaaa.. dapat bangun lewat sikit dari a day b4.. kebetulan mmg time ni bendera merah sedang berkibar-kibar dengan megahnya.. so, amik kesempatan  tido lebih sket.. n kebetulan hari ke3 kuar lambat sikit dari biasa.. almaklumlah.. kelmarin dah menapak almost 13 jam kan.. so, hari ke3 konon2 hari untuk chill and relax aje.. tapi takde maknanya yer.. klu uols nk tahu hari ke3 ni hari mendaki.. .klu semalam hampir tercabut kaki ni, tapi hari ni rasa nak patah kaki dibuatnya.. gagagaga.. hamikkk!

morning!!! hehe.. hari ni lebih ladies dari hari sebelum ye.. weeeee.. shantek tak kak tonnn.. wuwuwuw..
9.00 pagi - Macam beselah.. lepas breakfast dalam bilik masing2 kami pun menyulusuri stesen Busan ke tempat yang seterusnya.. Next Destination is Busan Tower.. yeahh!!! oh ye.. kat sini ada sebuah tower macam KL Tower.. tapi rasnya KL Tower di Malaysia lebih tinggi berbanding di Busan nih.. Kerllaasss kau jah.. KL Tower di Malaysia pun tak pernah sampai.. Busan Tower di Korea Selatan dah jejak dulu kan.. hahaha.. kat sini ada apa??? act kat sini ialah tempat terbaik untuk melihat sekitar Busan.. boleh nampak laut.. boleh nampak bangunan-bangunan yang tersergam indah.. Kira boleh nampak satu Busan macam kte nampak satu KL klu kte naik KL Tower tu (cehh.. ye kerk.. pdhal x pnh naik pun kan KL Tower tuh.. #Kbye).. n yg bestnya bg mana-mana pasangan boleh memeterai janji cinta mereka di sini.. kat situlah ada mangga-mangga cinta.. tapi sayangnya.. Cintaku di Malaysia waktu nih.. tak boleh nak memeterai janji2 cinta di situ.. huhu.. kat situ boleh beli mangga berbentuk love.. tulis atas mangga love tu and then mangga kan setiap pagar-pagar yang disediakan.. siap!!! Ome pun tak pasti motip and ape kejadiannya kan dorg buat mcm tu.. tp mungkin sekadar untuk memeterai cinta.. hahhh!! gtu kekdahnya ya.. 

hahaha.. takde kheje namanya nih.. eskalator pun jadilah.. yer..org yg dok dpn tu mmg huntung sgttt.. yg pic org blakang suam2 kuku je.. ciss..
can u see the Tower? yeahhh.. we r here dude! chhheessss!!!
sampaikan cintaku padanya..walaupun sengsara namunku merindu.. ehhh.. #kbye
yeahhh! u make me happy la sayang.. ini cinta hati me ketika berada di Busan.. miss u Nani!! next year kte ketemu di Jeju Island yer sayang.. muahh!
inilah mangga2 cinta.. me?? sob sob sob.. nexxxtttt!!! huhu..
Walaupun kau jauh dimata.. tetapi kau tetap dihatiku.. cewahhhh.. puihhh!
This is Busan yaw!! :D
cantik kan area ni.. masa ni menuju next destination.. kawasan ni ala-ala macam di Nami Island..rasanya kalau waktu daun gugur ni mmg terbaikk der.. patut g lambat sket kan.. klu autumn in my heart ni mmg kasi gegarrr.. huhu..
11.00 pagi - Selepas dah syookk tengok panorama Busan, terus zasssss ke tempat membeli belah.. yeahhh!!! masa untuk shopinkkk! honestly eh Ome ckp... klu ckp bab souvenir berbanding di Seoul dulu, Ome rasa Busan lagi murah.. So next destination is BIFF Plaza.. kat sinilah ada pelbagai jenis barangan di jual.. sepajang area Nampo tu lah kami dapat melihat pelbagai jenis barangan dijual untuk dijadikan souvenir.. antara souvenir yang Ome beli antaranya ialah fridge magnet, book mark, t-shirt dan lain-lain lagi lah.. tapi kali ni Ome xbeli byk sgt souvenir sebab macam yang Ome kata.. this time Ome pergi dengan package bajet.. so, faham2 la kan.. cut cost katanya.. hahaha.. klu kat seoul dulu, RM400  untuk souvenir.. sahaja ya.. kat Seoul mmg mahal belaka.. so, jgn terkejut la kan klu souvenir uols beli tu x lbh x kurang sekurang2nya RM200 tu.. it's normal guys.. nk2 klu uols 1st time sampai tempat2 tu.. of course uols akn beli lebih kn.. tp untuk Ome, mmg Ome beli cukup2 je.. lgpun souvenir yg Ome beli 2 thn lepas kat Seoul tu pun lebih kurang sama je.. so, no point nak beli lagi kan.. kat sini la kami tawar menawar dgn satu kedai ahjumma ni.. mcm bese.. Fifi la yang akan communicate dgn ahjumma ni.. klu nak suh kami??? mcm ayam dgn itik la jawabnya.. rasanya dkt 2 jam jgk la kami dok berkampung di kedai ahjumma tu.. sedangkan masa tu dh janji dgn sesiapa group if ada yang berpecah so we ols akan berjumpa kembali di Nampo Station jam 2 ptg.. hailaah.. rupanya 3 jam masa yang diperuntukkan untuk shopink x cukup wei.. keluar2 dari kedai ahjumma tu dh jam 2.15 ptg.. mmg la dh terlambat kan.. bila kira2 balik, rupanya adik ome dgn kawannya saja yang takde dlm group tu.. cepat2 g Nampo Station.. oh ye.. kat sana tade line ye uols.. Especially sesiapa pengguna MAXIS.. yang ada hanya pengguna CELCOM dan DIGI.. so, nk berhubung hanya dengan whatsapp.. Bila nk whatsapp perlu ada line tenet kan.. nasiblah boleh dikatakan pergi kemana sahaja mereka peruntukan WIFI.. ohemji.. mmg terbaik kan.. laju2 la Ome search wifi and Ome dapt whataspp dari adik Ome yang dorg dh sampai Nampo Station.. pandai plak tu depa dok cari jalan nk kesana.. kami ni dok la sesat cari jalan.. tapi jangan risau.. spt yang Ome ckp sblm ni warganegara Korea Selatan ni mmg sgt membantu orangnya.. alhamdulillah.. lps jumpa jalan laju2 cari Nampo STation.. Ome cari adik Ome.. sudahhh!! tade plak mangkuk hayun ni.. search lagi Wifi.. demN! tenet macam snailpig.. almost half an hour menunggu adik Ome reply.. rupa2nya dia ckp dia dh sampai Motel.. wahhh.. sajaknyaa.. org dok tunggu dia kat Nampo STation tu.. dia boleh balik MOtel.. dia kata dia ingat kteorg dh blk tinggalkan dia.. so, dia balik la.. haduyaii.. tanya fifi, lepas tu kte nak kemana kan.. Fifi kata kte kena sampai di Gamcheon.. untuk melihat keindahan CULTURE VILLAGE.. Di sinilah uols boleh melihat rumah-rumah setinggan yang dahulunya kawasan perumahan penduduk miskin tetapi kini telah bertukar menjadi tempat pelancongan.. serious mmg cantik kawasan ni.. alhamdulillah.. nasiblah adik Ome ni boleh tahan bijaknya kan.. budak lelaki kn.. lps bg arahan jumpa di stesen di sekian-sekian, terus kami kena ambil bas ke Gamcheon nih.. Ome tak ingat stesen apa.. nnt uols refer blk eh tentatif program yang Ome bagi sebelum2 nih.. Disebabkan kaki ni dh nk tercabut, Ome decided dok saja di pangkin yang diberikan.. Dorang seme ambil keputusan untuk bergambar di kawasan sekitar culture village tuh.. seriously kaki ni mmg rasa nk tercabut.. nak2 kawasan tu berbukit bukau kata kau.. Ome ngn beberapa kakak yang join trip ni pun amik keputusan untuk rehat je.. bukak kasut, keluarkan makanan yang dh spend dalam bag, terus melantak.. ms tu rasanya cuaca mmg dh semakin sejuk.. oh ye.. masa menunggu kawan2 lain dok beli belah kat kedai ahjumma di BIFF Street, Ome and the gang siap bersila dpn kedai ahjumma tu.. keluarkan roti dan tuna.. ngappp!!! rupanya kami x mkn lagi tenghari.. patut la lapar semacam.. org sekeliling tgk kami dh mcm peminta sedekah.. ehhh.. bila lagi nk wat prangai buruk mcm tu kan.. Disebabkan kami mengejar untuk ke next destination, yang mana nk solat tu, kenalah solat dulu kn.. dorang solat kat pangkin yang kami conquer duduk tuh.. lepas msg2 dh kenyangkan perut, masa untuk berganjak untuk destinasi seterusnya.. yerr.. hari ke3 tu mmg tak balik bilik... terussssssssssss jalan menuju satu destinasi ke satu destinasi.. mau rasa nk patah kaki nih.. ehhh.. masa kami naik bas nk ke culture village ni kami naik bas mini.. bayangkalah bas mini tu macam sardin bila kami rombongan cik jemah ni naik.. umakngaihhh.. ms tu rs mcm pelarian pun ye.. nasibla tak lama dok dalam tu.. tapi tabik spring la kat ahjussi yang bawa bas tu.. nk ke culture village tu punyala tinggi bukit bukau.. dia boleh bawa mcm F1.. nasib x tergolek dog di buatnya.. terbaikk la ahjussi.. terima kasih la atas pemanduan yang sangat berhemah tu.. hahaha..
depan kedai ahjumma.. see.. mmg dh siap bersimpuh.. masa ni temankan Nani colouring.. hahaha..
Belakang tu bukan lukisan ye uols.. Yang tu rumah-rumah setinggan yang dh dijadikan kawasan pelancongan.. cantik kan? i like colourfull!
Sekitar Culture Village.. cantik giler!
Ini adik Fifi.. Afifah namanya.. comel! lagi comel dari kakak dia.. ehhh.. biane Fifi.. u always comel in my heart.. gagaga..
mcm painting wall je kat belakang tu kan kan kan..
ohhhh ooo.. muka tuan tanah yang tak larat giler.. tengok la bukit bukau tuh.. :(
gagagaa.. dh mcm pelarian kan.. dalam bas ni derr.. mcm sardin dh bas tuh.. hihihi..
muka maintain happy walaupun dh mcm sardin.. ms tu sgt berdoa semoga jangan ada sesiapa yang melepaskan carbon kentutatan dioksida.. seriously klu ada yang buat mcm tu mmg muntah hijauuuu.. huhuhu..
nampak kedai belakang tu??? mcm dalam drama korea bese kte tengok.. jumpa jgk satu kedai mcm tu kat Busan nih.. hehe..

Pangkin yang di conquer oleh kami.. hahahaha.. masa ni dh start sejukkk.. rs klu lama lagi kat situ boleh beku.. sejuk yang amat!!!
5.00 ptg - Next Destination is Dadaepo Fountain Show.. hahhh! ehhhh... mmg terbaik lah.. kat sini Ome rasa stakat ni belum ada lagi kan Malaysia buat.. tapi kat sinilah tempat untuk orang awam atau pelancong melihat fountain (dalam bhs melayu panggil ape eh.. ome tengok dictionary bermaksud MATA AIR.. ye kerk? mcm pelik je bunyinya).. Fountain ni ala-ala menari mengikut rentak lagu... oh yeee.. Dadaeopo ni betol2 bersebelahan dengan laut.. spt yang Ome ckp.. cuaca di tengah malam mmg bertambah sejuk... ohemjiii.. Ome tak boleh nak ambil pic banyak2.. xbleh nak amik video banyak.. sebabnya sejuknya sampai ke sum sum tulang.. we ols smpai sana jam 7 mlm.. dari culture village tu kami kena naik bas.. nasibla ada Fifi.. boleh baca bhs Korea.. serious klu Ome diletakkan kat situ sorg2 mmg ada yang nanges tak berlagu.. jgn xtau dalam bas pun ada peta untuk setiap stesen.. tapi kelakar hokay dorang p letak dalam tulisan Korea.. ape kejadiannya foreigner mcm kami yang buta tulisan Korea ni nk fhm kan.. sampai kat sana mmg dh menggigil dh tangan ni.. waktu tu rs klu ada En. hubby mmg dh peluk habesss dh tu.. tp kesian.. kawan Ome jadi mangsa pelukan Ome.. tapi kesan haba kami ber2 tak brapa nk menjadi. last2 dua2 menggigil-gigil tahan sejuk.. Idora siap usap2 lengan OMe kasi panas.. tapi x berkesan jgk.. lastly masuk toilet panaskan badan dan jari jemari menggunakan mesin pemanas tangan.. hahaha.. bolehhhh.. pedulik.. dh tak tahan sgt kata kauu.. Ome rasa time tu mgkn 8 or 10 darjah celcius je kot.. seriously sejukkk!!! uhuhuhu..
it's a fountain show!!! weeeeeee
hebakkkk!!!
9.00 mlm - Disebabkan seharian suntuk berjalan.. dan keadaan yang sangat sejuk, lepas je habis fountain show tu terus zassss balik ke tempat penginapan.. perjalanan balik mengambil masa lebih kurang sejam jgk la.. rupanya nk Dadaepo ni boleh tahan gak la jauhnya.. sampai je dalam bilik Motel, mandi-mandi terus landing atas katil.. oh ye.. perut berkruk krak kruk krak.. rupa2nya adik Ome and the gang kuar g makan kat satu tempat ni ala2 mcD.. Fifi kata boleh makan tapi just ambil yang seafood.. LOTTERIA x silap Ome nama fast food restaurant nih.. ape lagi kan.. trus la order.. lepas makan mmg saat yang dinanti telah tiba.. letak hp kat tepi siap2.. baca doa.. terusss.. zzzzzzzzzZZZZzzzz.. 

 2 jenis pengangkutanyang kami gunakan sepanjang berada di Busan Korea.. Bas dan Subway.. terbaikk! ohh.. time ni almost 11 mlm.. mmg bas dan subway dh x ramai penumpang.. so kami jgk la yang conquer!!! hoorayyy.. hehe :D
hahahaha.. sekian.. untuk perjalanan hari ke3.. Ome rasa hari ke3 ni hari yang paling lama berjalan.. mmg rasa nk patah kaki hakakkk ni dikk.. huhuhu.. salam sayang teramat sayang.. KEGEMBIRAAN MADU LEBAH.. peace!*Hasrat* daaaaaaaaaaaaaaa.. #kbye






No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...