19 August 2006

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

30 October 2013

~Busan Korea Selatan Day 4 and 5 #Vacation #Chinguya (The End)~

Holla.. Anneyeeoo.. hari ni ingat macam malas giler nk updated holiday dgn chinguya ni kn.. tapi sebab pk part ni yang paling best.. so, meh dekat2 ngn Ome.. Ome sambung story mory untuk hari ke4.. yg ni mmg sangat2 berbaloi oooo.. x tipu.. seriously x tipu.. best! best! hehehe..

20 Oktober 2013

8.00 pagi - Macam biasa sebelum bertolak untuk menikmati keindahan ciptaan Tuhan di tanah Busan, kami breakfast dalam bilik masing-masing saja..  biskut dan nescafe 3 in 1 menjadi pilihan diri ini.. klu suh minum milo, satu hal pulak nk cari toilet kan.. cari toilet tiada masalah.. cara penggunaan toilet tu yang bermasalah ye uols.. susah hokay klu negara tak sediakan pili yang paip untuk pengguna Malaysia macam me ni yang memang perlu sgt menggunakan air apabila berhajat.. aigooo.. xbleh blah klu tade air.. nk suh lecet pakai kertas??? mmg takkk laa weiii.. klu nk buang hajat kecil tu boleh dimaafkan lagi.. tp klu hajat nye besar?? meleleh air mata me ni nakkk.. huhu.. oh ye.. botol kosong akan sentiasa menemani Ome kemana sahaja sepanjang berada di luar motel ye uols.. ohhh hoooo.. atleast sebotol air pun dh memadai untuk mencuci apa yang patut sekiranya untuk membuang hajat kecil.. asalkan berasa hilang bau, rasa dan warnya.. ngeh3x..

Sebenarnya kan.. dalam tentatif program tu pagi2 kami sepatutnya akan melawat sebuah temple buddha.. mengikut perspektif (giler arh guna ayat ni..pdhal tak tahu nk gunakan perkataan yang jitu dan tepat kan..hahaha) yang fifi bagi, temple ni sebuah temple yang betol2 terletak bersebelahan dengan laut.. so, pagi tu bila bincang2 dgn bam bam Juna, Juna kata dia tamo ikut sebab dia rasa mcm xbest je g temple tuh.. n fifi kata nk bw g shopink complex terbesar di Busan.. should be hari ke2 or ke3 we ols akan ke 8 Wonder.. tapi disebabkan masa sangat mencemburui kami.. 8 wonder tu tak dapat nk g pd hari sepatutnya.. tp yang bagusnya si bam bam Juna ni.. dia dh googles dulu tmpt2 menarik nih.. n dia kata dia tamo g temple and shopink complex tu sbb dia kata kat Malaysia pun ada.. so, di sebabkan rasa yg amat teruja bila bam bam Juna kata 8 wonder tu lagi menarik, automatically bincang2 dgn Fifi..  Fifi kata boleh tapi kena bincang dengan kwn2 lain juga.. takut la kwn2 lain x setuju kan.. so, lps bincang2 seme org setuju utk ke 8 wonder tu and pada sebelah petangnya we ols decided untuk shopink kali ke2 kat BIFF Street.. yeahhh!!!  

Train Comel di 8 Wonder :D
9.00 pagi - Seperti yang dipersetujui kami semua ke 8 wonder.. amazing!!!! awwsome!! mmg keputusan untuk ke 8 wonder ni ialah keputusan yang tepat lagi jitu.. mmg betol tempat ni sangat cantik!!! x rugi pun kami dtg ke sini.. masa kami sampai ke sini, mmg ramai dh pengunjung yang dah sampai.. nama pun hari minggu kan.. warganegara Busan pun tak melepaskan peluang utk bawa keluarga datang ke sini.. Seperti yang Ome cakap, negara Korea di penuhi dengan jalan berbukit bukau.. disebabkan 8 wonder ni tempatnya berbukit bukau jgk, we ols decided naik train yang disediakan untuk pergi ke satu stesen ke satu stesen.. kalau suh jln kaki, Ome rasa kaki boleh terbelah ooooo..  dari rasa nk tercabut bawa ke patah takkan nak biarkan sampai terbelah plak kan.. bak kata Fifi.. simpan kepala lutut katanya.. hahaha.. gara-gara dia tak turun ke tempat yang spatutnya.. Fifi shoule be turun untuk melihat kebesaran yang Maha Esa.. Subhanallah.. mungkin daripada pandangan orang lain, tempat tu biasa2 saja.. tapi bagi Ome yang sememangnya pencinta alam semulajadi, mmg worth it sgt untuk sampai ke tempat sebegitu.. ya Allah.. hebatnya ciptaanMU.. seriously Ome tak tipu.. bagi Ome, tempat2 sebegitu ialah tempat untuk tenangkan hati jiwa yang lara.. ehhh.. tapikan pekerja kat situ kata, tempat tu sering menjadi tempat untuk membunuh diri.. umakngaihhh.. tempat pelancongan rupanya tempat meletops untuk warganegara Korea membunuh diri tuuu.. hailahhh.. kesian plak Ome dgr.. macam mana la mereka boleh terpk untuk bunuh diri kat tmpt yang sgt cantik tuh.. cukuplah stakat tenung air laut tu kn.. ish3x.. Fifi!!! rugi hokay awk x turun.. dgn angin yang bukan takat sepoi2 bhs.. hoiii.. ms tu klu dok tepi laut tu mmg rasa nk terjatuh pun... giler la kuat anginnya.. topi yang Ome pakai tu pun hampir tercabut.. huk aloh.. patut ramai yang mati agknya.. niat untuk mencari ketenangan tetapi akhirnya menjadi tragis yang x dpt di simpulkan.. tapi kan uols.. uols jgn terkejut eh.. masa nak naik balik ke ats tu mmg hazaaabbb.. no wonder masa nk turun tu, ada sepasang pengunjung ni lelah bagai.. kesian tgk bf dia dok urut2 belakang gf dia.. rupanya mmg hazabbb.. nsb la selama 3 hari sepanjang di Busan kami dh training berjalan selama 13 jam.. so, rs fitness la jgk.. gagagagaga.. bgs fifi.. bgs.. u mmg hebakkk! ada sebab rupanya kita berjalan selama 13 jam tu.. utk kuatkan otot2 ye... pdhal dia sendiri x turun.. cehhh.. simpan kepala lutut katanya.. hahaha..

tuan tanah yang terlebey excited! #Blessed
hye makwe!
bak kata bam bam Juna "This is by far the most amazing view i has ever seen by my own naked eyes.." uols tengok la klu org yang suka berpuisi ni dh ckp english.. naked eyes.. naked aku tau.. naked eyes tu menatang ape??? #OME (ohmyenglish) hahahaha
oooo.. camerawoman yang amik pic ni sgt brilliant kan.. #kbye
we r happy!!! :D
oh oooo.. pic ni looks like real kan.. adik Ome Annas ni la yang bg idea amik pic mcm gini.. terbaik der..
ooo.. me mmg model sampingan.. tapi time tu je lah.. gagaga..
wahh.. time ni aku plak rs aku yg lebih ensem dr ko bam bam.. hahaha..
ada story di sebalik mamat korea nih.. haha.. malas nk cite.. panjang sgt caption ni nnt.. yg psti.. mamat ni comel! wuuuuu.. *gatai*
ohhh.. kami verangan kami sdg buat MV kat Busan.. e2 yg belagak kacak VS ensem.. lalalala
1.00 ptg - Disebabkan masing-masing kebulur, we ols stop kat satu shopink complex ni.. Lotter rasanya nama shopink complex ni.. tak pasti shopink complex yang sama jgk Fifi nak bawa atau kebetulan mmg lalu area situ.. sbb kan Ome ckp sesi petang ialah sesi untuk menghabiskan duit2 korea yang berbaki tu kn.. sebab ada kiriman kwn2 yang nakkan brg2 dari Busan tak beli lagi.. bila dh sampai shopink complex tu xtau nk makan apa.. nk cari yang comfirm halal?? nan hadoooo.. so, nmpk kedai Lotteria.. kedai makan yg ala2 MCD tu jgk.. ape lagi.. trus order and nyum nyum.. ms tu mmg tawakaltuallah.. bak kata fifi.. jgn curiga.. huhu..
tadi balak Korea kan.. ni pulak amoi Korea.. hahaha.. *kesat air liur  tu bang*
mcm bese.. Nani with kakak! yeahh.. eeee.. geram haku ngn budak tecik nih..
time dalam train comel ni mama dia dok kat tempat lain.. dia nk dok ngn kakak jgk.. hahaha.. miss u sayang..

phewiiit!! balak kacak balak kacak! puihhhhh.. *perut tu sila cover lebih* #kbye
im thinking of u.. ecewahhh.. ooo. me rs cumil kasut hijau tuh.. tp kasut tu la yang buatkan kaki ni terus rasa nk terbelah masuk hari ke4.. sekian.. bam bam.. ambik arh kasut tu.. kecik arh kasut tu ngn aku.. huhu..
we rock yaw!!! puihhh..
2.30 ptg - hahhh!!! sepatutnya we ols kena bertemu kembali kat situ jam 2.30 ptg.. tapi ntah mcm mana boleh terpisah.. alahaiiii.. nsb la time tu kami ber6.. n yg bestnya adik Ome and kwnnya mmg mcm dh expert giler la kn kat area situ.. oooo.. klu uols nk tahu hari ke3 xsilap Ome, si Bam bam Juna ni sesat.. dia balik sendiri ke Motel sebab tak sht.. last2 dia sesat.. nasib kembali ke pangkal jalan kan.. so, dia pun dh expert sgt jalan kat Busan.. amazing!!! ada hikmah sesat yer.. wuhuuuu! tanpa Fifi disisi kami ber6 memberanikan diri menyusuri Busan.. pandaiiinya.. hahaha.. rupanya Fifi mmg sengaja berhenti kat area shopink complex tu.. sbb shopink complex tu dekat sgt dgn BIFF Street.. tempat shopink yang Ome rasa murah sgt la berbanding kat Seoul dulu kn.. sepatutnya we ols kena berkumpul balik kat Nampo Station (satu2 nya stesen subway yang Ome ingat..hahaha) jam 5.30 ptg untuk makan malam di Dusil tempat makan turkey yg sedap tu kn.. tp kami ber6 amik keputusan utk teruskan misi untuk habiskan duit..nafsu shopink melebihi nafsu makan.. gagagaaga.. so, mcm bese.. cpt2 cari line tenet.. search wifi.. n send whatsapp kat Fifi ckp yang kami tamo follow dorang g makan.. kami nak teruskan misi utk shopink.. oh ye.. disebabkan kaki ni rasa nk terbelah di sebabkan panjat bukit bukau ketika di 8 wonder, Ome trus tukar kasut dgn Juna.. ms tu klu boleh berkaki ayam mmg Ome buat.. tapi apakan daya.. so, just change kasut dgn bam bam Juna.. ms tu la baru rasa kasut tu kecik dari bese.. pdhal kaki dh nk terbelah.. nsb la kaki bam bam ni lg kecik dari Ome.. and kebetulan kasut dia lagi besar skt dr Ome.. perghh.. legaaaaa.. klu tade kasut dia, Ome rasa Ome mmg dh buka kasut.. pedulik arh.. xpun g je cari selipar kat BIFF Street tu.. hahaha

8.00 mlm - Bayangkanlah brp lama kami dok heaven shopink kat BIFF Street tuh.. balik2 dari shopink baru la rasa lapar kan.. yer.. dinner pun makan kat Lotteria jgk.. nk wat camne.. kat situ je yg Ome rasa tahap kehalalannya menyakinkan.. nk makan kat tmpt lain mmg ragu2.. huhuhu.. yeahhh! misi tamat untuk hari ke4.. balik2 Motel trus packing2 brg.. giler arh.. mcm mana keadaan pergi ke Busan, mcm tu jgk keadaan balik dari Busan.. penuhhhh.. full giler bag kami tu!!! pdhal makanan yang kami bw boleh dikatakan hampir habes.. hahaha.. gara-gara shopink la kan.. Ome puas hati sebab dpt beli calendar 2014 2015 sebab ada pic Lee Jun Ki.. wlupun tak dpt menatap oppa Lee Jun Ki, tp bg Ome satu kepuasan berada di tanah Busan Korea Selatan.. btol la kata Fifi.. Korea is the best!!!! :D

21 Oktober 2013 (Isnin)

4.00 pg - Bersiap-siap mandi untuk balik ke pangkal jalan ye.. holiday semakin tamat!! disebabkan penerbangan pulang jam 10.30 pagi, so jam 6.00 pagi tepat waktu Korea ye uols (jam 5 pagi waktu Malaysia) kena check out Motel untuk sampai di Airport sebelum jam 8.. alhamdulillah.. dipermudahkan Allah SWT.. kebetulan ada satu bas ni mmg straight menghala ke Airport Gimhae Busan.. Hampir 45 minit juga rupanya perjalanan dari Busan Station ke Airport Gimhae nih.. 

10.30 pagi - Alhamdulillah.. selama 5 hari 4 malam kami menyulusuri setiap tanah Busan.. syukur padaMu ya Rab.. indah sungguh ciptaanMu.. inshaAllah.. next year, kena simpan duit ke Jeju Island.. semua orang pelik apa yang bestnya Korea.. nape Korea jugak yang menjadi pilihan destinasi Ome.. padahal awek dan balak2 sana sepet2 je matanya (ehhh.. tiba2 terasa kan) pdhal AA tu banyak je buat promosi ke negara2 lain kan.. nape Korea jugak yang menjadi pilihan Ome??? hmmmmmmmmm.. Ome pun takde jawapan yang khusus.. cuma yang Ome tahu, Ome suka Korea.. mungkin sebab Lee Jun Ki? hahaha.. #kbye

time to say goodbye.. anneyeoo Busan.. till we meet again.. gonna miss this memory.. saranghae Busan..
salam sayang teramat sayang.. KEGEMBIRAAN MADU LEBAH.. peace!!! *Ome rasa macam nk bergabong meletup je ngn Fifi.. buka satu restoran halal di Busan Korea.. giler punya payah nk cari kedai halal.. haishhhh.. adakah impian dan harapan ini dimakbulkan DIA YANG MAHA ESA? Huhuhu.. verangan lebey je kn.. nexttt!!! Jeju Island.. wohohooooo.. daaaaaaaaaaaaa.. #Kbye

29 October 2013

~Busan Korea Selatan Day 3 #Vacation #Chinguya~

Anneyehaseyoo.. morning.. tanpa berlengah lagi moh kte sambung story mory Ome sepanjang di Busan.. so, here day 3.. :D

19 Oktober 2013 (Sabtu)

8.00 pagi - oh ooo.. gumbiranyaaa.. dapat bangun lewat sikit dari a day b4.. kebetulan mmg time ni bendera merah sedang berkibar-kibar dengan megahnya.. so, amik kesempatan  tido lebih sket.. n kebetulan hari ke3 kuar lambat sikit dari biasa.. almaklumlah.. kelmarin dah menapak almost 13 jam kan.. so, hari ke3 konon2 hari untuk chill and relax aje.. tapi takde maknanya yer.. klu uols nk tahu hari ke3 ni hari mendaki.. .klu semalam hampir tercabut kaki ni, tapi hari ni rasa nak patah kaki dibuatnya.. gagagaga.. hamikkk!

morning!!! hehe.. hari ni lebih ladies dari hari sebelum ye.. weeeee.. shantek tak kak tonnn.. wuwuwuw..
9.00 pagi - Macam beselah.. lepas breakfast dalam bilik masing2 kami pun menyulusuri stesen Busan ke tempat yang seterusnya.. Next Destination is Busan Tower.. yeahh!!! oh ye.. kat sini ada sebuah tower macam KL Tower.. tapi rasnya KL Tower di Malaysia lebih tinggi berbanding di Busan nih.. Kerllaasss kau jah.. KL Tower di Malaysia pun tak pernah sampai.. Busan Tower di Korea Selatan dah jejak dulu kan.. hahaha.. kat sini ada apa??? act kat sini ialah tempat terbaik untuk melihat sekitar Busan.. boleh nampak laut.. boleh nampak bangunan-bangunan yang tersergam indah.. Kira boleh nampak satu Busan macam kte nampak satu KL klu kte naik KL Tower tu (cehh.. ye kerk.. pdhal x pnh naik pun kan KL Tower tuh.. #Kbye).. n yg bestnya bg mana-mana pasangan boleh memeterai janji cinta mereka di sini.. kat situlah ada mangga-mangga cinta.. tapi sayangnya.. Cintaku di Malaysia waktu nih.. tak boleh nak memeterai janji2 cinta di situ.. huhu.. kat situ boleh beli mangga berbentuk love.. tulis atas mangga love tu and then mangga kan setiap pagar-pagar yang disediakan.. siap!!! Ome pun tak pasti motip and ape kejadiannya kan dorg buat mcm tu.. tp mungkin sekadar untuk memeterai cinta.. hahhh!! gtu kekdahnya ya.. 

hahaha.. takde kheje namanya nih.. eskalator pun jadilah.. yer..org yg dok dpn tu mmg huntung sgttt.. yg pic org blakang suam2 kuku je.. ciss..
can u see the Tower? yeahhh.. we r here dude! chhheessss!!!
sampaikan cintaku padanya..walaupun sengsara namunku merindu.. ehhh.. #kbye
yeahhh! u make me happy la sayang.. ini cinta hati me ketika berada di Busan.. miss u Nani!! next year kte ketemu di Jeju Island yer sayang.. muahh!
inilah mangga2 cinta.. me?? sob sob sob.. nexxxtttt!!! huhu..
Walaupun kau jauh dimata.. tetapi kau tetap dihatiku.. cewahhhh.. puihhh!
This is Busan yaw!! :D
cantik kan area ni.. masa ni menuju next destination.. kawasan ni ala-ala macam di Nami Island..rasanya kalau waktu daun gugur ni mmg terbaikk der.. patut g lambat sket kan.. klu autumn in my heart ni mmg kasi gegarrr.. huhu..
11.00 pagi - Selepas dah syookk tengok panorama Busan, terus zasssss ke tempat membeli belah.. yeahhh!!! masa untuk shopinkkk! honestly eh Ome ckp... klu ckp bab souvenir berbanding di Seoul dulu, Ome rasa Busan lagi murah.. So next destination is BIFF Plaza.. kat sinilah ada pelbagai jenis barangan di jual.. sepajang area Nampo tu lah kami dapat melihat pelbagai jenis barangan dijual untuk dijadikan souvenir.. antara souvenir yang Ome beli antaranya ialah fridge magnet, book mark, t-shirt dan lain-lain lagi lah.. tapi kali ni Ome xbeli byk sgt souvenir sebab macam yang Ome kata.. this time Ome pergi dengan package bajet.. so, faham2 la kan.. cut cost katanya.. hahaha.. klu kat seoul dulu, RM400  untuk souvenir.. sahaja ya.. kat Seoul mmg mahal belaka.. so, jgn terkejut la kan klu souvenir uols beli tu x lbh x kurang sekurang2nya RM200 tu.. it's normal guys.. nk2 klu uols 1st time sampai tempat2 tu.. of course uols akn beli lebih kn.. tp untuk Ome, mmg Ome beli cukup2 je.. lgpun souvenir yg Ome beli 2 thn lepas kat Seoul tu pun lebih kurang sama je.. so, no point nak beli lagi kan.. kat sini la kami tawar menawar dgn satu kedai ahjumma ni.. mcm bese.. Fifi la yang akan communicate dgn ahjumma ni.. klu nak suh kami??? mcm ayam dgn itik la jawabnya.. rasanya dkt 2 jam jgk la kami dok berkampung di kedai ahjumma tu.. sedangkan masa tu dh janji dgn sesiapa group if ada yang berpecah so we ols akan berjumpa kembali di Nampo Station jam 2 ptg.. hailaah.. rupanya 3 jam masa yang diperuntukkan untuk shopink x cukup wei.. keluar2 dari kedai ahjumma tu dh jam 2.15 ptg.. mmg la dh terlambat kan.. bila kira2 balik, rupanya adik ome dgn kawannya saja yang takde dlm group tu.. cepat2 g Nampo Station.. oh ye.. kat sana tade line ye uols.. Especially sesiapa pengguna MAXIS.. yang ada hanya pengguna CELCOM dan DIGI.. so, nk berhubung hanya dengan whatsapp.. Bila nk whatsapp perlu ada line tenet kan.. nasiblah boleh dikatakan pergi kemana sahaja mereka peruntukan WIFI.. ohemji.. mmg terbaik kan.. laju2 la Ome search wifi and Ome dapt whataspp dari adik Ome yang dorg dh sampai Nampo Station.. pandai plak tu depa dok cari jalan nk kesana.. kami ni dok la sesat cari jalan.. tapi jangan risau.. spt yang Ome ckp sblm ni warganegara Korea Selatan ni mmg sgt membantu orangnya.. alhamdulillah.. lps jumpa jalan laju2 cari Nampo STation.. Ome cari adik Ome.. sudahhh!! tade plak mangkuk hayun ni.. search lagi Wifi.. demN! tenet macam snailpig.. almost half an hour menunggu adik Ome reply.. rupa2nya dia ckp dia dh sampai Motel.. wahhh.. sajaknyaa.. org dok tunggu dia kat Nampo STation tu.. dia boleh balik MOtel.. dia kata dia ingat kteorg dh blk tinggalkan dia.. so, dia balik la.. haduyaii.. tanya fifi, lepas tu kte nak kemana kan.. Fifi kata kte kena sampai di Gamcheon.. untuk melihat keindahan CULTURE VILLAGE.. Di sinilah uols boleh melihat rumah-rumah setinggan yang dahulunya kawasan perumahan penduduk miskin tetapi kini telah bertukar menjadi tempat pelancongan.. serious mmg cantik kawasan ni.. alhamdulillah.. nasiblah adik Ome ni boleh tahan bijaknya kan.. budak lelaki kn.. lps bg arahan jumpa di stesen di sekian-sekian, terus kami kena ambil bas ke Gamcheon nih.. Ome tak ingat stesen apa.. nnt uols refer blk eh tentatif program yang Ome bagi sebelum2 nih.. Disebabkan kaki ni dh nk tercabut, Ome decided dok saja di pangkin yang diberikan.. Dorang seme ambil keputusan untuk bergambar di kawasan sekitar culture village tuh.. seriously kaki ni mmg rasa nk tercabut.. nak2 kawasan tu berbukit bukau kata kau.. Ome ngn beberapa kakak yang join trip ni pun amik keputusan untuk rehat je.. bukak kasut, keluarkan makanan yang dh spend dalam bag, terus melantak.. ms tu rasanya cuaca mmg dh semakin sejuk.. oh ye.. masa menunggu kawan2 lain dok beli belah kat kedai ahjumma di BIFF Street, Ome and the gang siap bersila dpn kedai ahjumma tu.. keluarkan roti dan tuna.. ngappp!!! rupanya kami x mkn lagi tenghari.. patut la lapar semacam.. org sekeliling tgk kami dh mcm peminta sedekah.. ehhh.. bila lagi nk wat prangai buruk mcm tu kan.. Disebabkan kami mengejar untuk ke next destination, yang mana nk solat tu, kenalah solat dulu kn.. dorang solat kat pangkin yang kami conquer duduk tuh.. lepas msg2 dh kenyangkan perut, masa untuk berganjak untuk destinasi seterusnya.. yerr.. hari ke3 tu mmg tak balik bilik... terussssssssssss jalan menuju satu destinasi ke satu destinasi.. mau rasa nk patah kaki nih.. ehhh.. masa kami naik bas nk ke culture village ni kami naik bas mini.. bayangkalah bas mini tu macam sardin bila kami rombongan cik jemah ni naik.. umakngaihhh.. ms tu rs mcm pelarian pun ye.. nasibla tak lama dok dalam tu.. tapi tabik spring la kat ahjussi yang bawa bas tu.. nk ke culture village tu punyala tinggi bukit bukau.. dia boleh bawa mcm F1.. nasib x tergolek dog di buatnya.. terbaikk la ahjussi.. terima kasih la atas pemanduan yang sangat berhemah tu.. hahaha..
depan kedai ahjumma.. see.. mmg dh siap bersimpuh.. masa ni temankan Nani colouring.. hahaha..
Belakang tu bukan lukisan ye uols.. Yang tu rumah-rumah setinggan yang dh dijadikan kawasan pelancongan.. cantik kan? i like colourfull!
Sekitar Culture Village.. cantik giler!
Ini adik Fifi.. Afifah namanya.. comel! lagi comel dari kakak dia.. ehhh.. biane Fifi.. u always comel in my heart.. gagaga..
mcm painting wall je kat belakang tu kan kan kan..
ohhhh ooo.. muka tuan tanah yang tak larat giler.. tengok la bukit bukau tuh.. :(
gagagaa.. dh mcm pelarian kan.. dalam bas ni derr.. mcm sardin dh bas tuh.. hihihi..
muka maintain happy walaupun dh mcm sardin.. ms tu sgt berdoa semoga jangan ada sesiapa yang melepaskan carbon kentutatan dioksida.. seriously klu ada yang buat mcm tu mmg muntah hijauuuu.. huhuhu..
nampak kedai belakang tu??? mcm dalam drama korea bese kte tengok.. jumpa jgk satu kedai mcm tu kat Busan nih.. hehe..

Pangkin yang di conquer oleh kami.. hahahaha.. masa ni dh start sejukkk.. rs klu lama lagi kat situ boleh beku.. sejuk yang amat!!!
5.00 ptg - Next Destination is Dadaepo Fountain Show.. hahhh! ehhhh... mmg terbaik lah.. kat sini Ome rasa stakat ni belum ada lagi kan Malaysia buat.. tapi kat sinilah tempat untuk orang awam atau pelancong melihat fountain (dalam bhs melayu panggil ape eh.. ome tengok dictionary bermaksud MATA AIR.. ye kerk? mcm pelik je bunyinya).. Fountain ni ala-ala menari mengikut rentak lagu... oh yeee.. Dadaeopo ni betol2 bersebelahan dengan laut.. spt yang Ome ckp.. cuaca di tengah malam mmg bertambah sejuk... ohemjiii.. Ome tak boleh nak ambil pic banyak2.. xbleh nak amik video banyak.. sebabnya sejuknya sampai ke sum sum tulang.. we ols smpai sana jam 7 mlm.. dari culture village tu kami kena naik bas.. nasibla ada Fifi.. boleh baca bhs Korea.. serious klu Ome diletakkan kat situ sorg2 mmg ada yang nanges tak berlagu.. jgn xtau dalam bas pun ada peta untuk setiap stesen.. tapi kelakar hokay dorang p letak dalam tulisan Korea.. ape kejadiannya foreigner mcm kami yang buta tulisan Korea ni nk fhm kan.. sampai kat sana mmg dh menggigil dh tangan ni.. waktu tu rs klu ada En. hubby mmg dh peluk habesss dh tu.. tp kesian.. kawan Ome jadi mangsa pelukan Ome.. tapi kesan haba kami ber2 tak brapa nk menjadi. last2 dua2 menggigil-gigil tahan sejuk.. Idora siap usap2 lengan OMe kasi panas.. tapi x berkesan jgk.. lastly masuk toilet panaskan badan dan jari jemari menggunakan mesin pemanas tangan.. hahaha.. bolehhhh.. pedulik.. dh tak tahan sgt kata kauu.. Ome rasa time tu mgkn 8 or 10 darjah celcius je kot.. seriously sejukkk!!! uhuhuhu..
it's a fountain show!!! weeeeeee
hebakkkk!!!
9.00 mlm - Disebabkan seharian suntuk berjalan.. dan keadaan yang sangat sejuk, lepas je habis fountain show tu terus zassss balik ke tempat penginapan.. perjalanan balik mengambil masa lebih kurang sejam jgk la.. rupanya nk Dadaepo ni boleh tahan gak la jauhnya.. sampai je dalam bilik Motel, mandi-mandi terus landing atas katil.. oh ye.. perut berkruk krak kruk krak.. rupa2nya adik Ome and the gang kuar g makan kat satu tempat ni ala2 mcD.. Fifi kata boleh makan tapi just ambil yang seafood.. LOTTERIA x silap Ome nama fast food restaurant nih.. ape lagi kan.. trus la order.. lepas makan mmg saat yang dinanti telah tiba.. letak hp kat tepi siap2.. baca doa.. terusss.. zzzzzzzzzZZZZzzzz.. 

 2 jenis pengangkutanyang kami gunakan sepanjang berada di Busan Korea.. Bas dan Subway.. terbaikk! ohh.. time ni almost 11 mlm.. mmg bas dan subway dh x ramai penumpang.. so kami jgk la yang conquer!!! hoorayyy.. hehe :D
hahahaha.. sekian.. untuk perjalanan hari ke3.. Ome rasa hari ke3 ni hari yang paling lama berjalan.. mmg rasa nk patah kaki hakakkk ni dikk.. huhuhu.. salam sayang teramat sayang.. KEGEMBIRAAN MADU LEBAH.. peace!*Hasrat* daaaaaaaaaaaaaaa.. #kbye






28 October 2013

~Busan Korea Selatan Day 2 #Vacation #Chinguya~

Hollaa.. Assalamualaikum.. Anneyeooo.. It's monday guys.. please keep smiling and happy working yaw! Anyway, bos Ome takde hari ni sehingga hari rabu.. khamis baru la dia masuk ofis.. huhu.. okey.. ada masa untuk berblogging.. let's continue story mory di Busan Korea.. 

18 Oktober 2013 (Jumaat)

6.00 pagi - (waktu Malaysia) hokay.. Ome dan siap2 untuk get ready untuk berjimba di tanah Busan.. Kat sana breakfast dalam bilik je..sebab kat sana susah cari makanan halal kn.. so, kena la tune balik perut nih.. makan aja biskut bersulam air nescafe 3 in 1 yang panas.. wallaaa.. cukup la setakat untuk mengalas perut if lapar kan.. bayangkanlah makanan untuk 5 hari 4 malam saje muat2 untuk satu beg.. gagagaga.. klu org lain tengok macam nak menetap di sana dah.. sediakan payung sebelum hujan ye uols.. sebab kat sana mmg sukar nk dptkan makanan halal.. klu ada pun jauhhhhh dari pandangan.. 

Gagagaga.. stok untuk 5 hari.. ngeh3x..
7.00 pagi - dah terpacak kat luar Motel.. ape kejadiannya pagi2 yang sejuk lagi hening kami dh buat keje kat luar Motel kn.. seriously.. sejukkkk!!!! rasanya dalam 10 darjah celcius cuaca time tu.. klu bawa suami memang masuk bilik balik rasanya.. ehhh.. kesitu plak kan.. gagaga.. tapi waktu tu mmg dorg baru nk kuar umah ke tempat keje.. kami?? ada misi dan visi yang perlu dilaksana.. hahaha.. tour satu Busan.. yeahh!!!

pic dulu depan Motel sebelum berangkat! oh ye.. jam 7 kat situ time tu dh macam jam 8 waktu Malaysia.. terang benderang.. tapi sejukkkk!!! huhu..
8.00 pagi - Tunggu punya tunggu.. Bus yang nak bawa kami tour ke tempat menarik di Busan tak juga kunjung tiba.. apa lagi.. masing2 dok la posing sakan dpn bus stop tu.. Fifi kata 8.30 bus yang paling awal akn tiba untuk bawa tour Busan.. punyala excited giler kan.. bayangkanlah jam 3 pagi waktu Malaysia time tu Ome dh siap mandi2 hokay.. kan Ome dh ckp en3 sebelum ni Ome salah set timing.. 2 hari uols Ome x tido dengan betol.. nasib x biol balik Malaysia.. dkt 2 jam tunggu kat bus stop tu bus tour xsampai2 jugak.. kalau tau la bus tour tu start jam 9.30 pagi waktu Korea, mmg Ome tarik selimut lagi.. huhuhu..

dimana saja kami wajib bergambar.. hahaha..
9.30 pagi - Waktu yang di tunggu telah tiba! yeahhakkk.. round round naik bas yang bumbungnye terbuka luas.. hehehe.. ala-ala bus kat london gtu.. feelink habesss.. dgn cuaca sejuk suam2 kuku.. Ome rasa time tu ada la dalam 20 darjah celcius.. alhamdulillah.. best ooo.. kebetulan plak ada budak-budak sekolah yang follow naik skali ngn we ols bus tour tu.. so, mmg meriah habesss kata kauuu.. lawak hokay dorang ni.. dorang punya excited lagi hardcore dari kami yang luar nih..klu uols nk tahu, education mereka ni pelik sket.. klu kte kat Malaysia ni ada jgk trip untuk pelajar sekolah kn.. tp utk mereka education untuk trip ke luar ni mmg kaw kaw nk bg dorg have fun! sbb tu bila waktu trip luar sekolah dorg punya excited hardcore dr kami.. hahaha.. tp we ols sgt enjoy.. mmg cantik sungguh pemandangan di Busan ni.. klu uols nk tahu Busan ni dikelilingi dengan laut.. mungkin disebabkan kawasan ini dikelilingi dengan laut, waktu malam lebih sejukkkkkk dari waktu siang..  seriously jangalah berangan nk jenjalan di Busan waktu tu pakai selipar or sandal yang x bertutup yer.. mmg ada yang mati kesejukan.. orang Busan pun yang dah biasa dengan cuaca mereka kat sana pun semuanya pakai kasut hokay.. so, jangan nak berangan sangat pakai selipar walaupun selipar tu sebenarnya selesa sgt di pakai.. nk2 sepanjang di sana, kami berjalan je selama 13 jam.. hamikk! rasakan.. huhuhu..

atas bas time nih.. nampak muka kami yang excited! hahaha.. bergabung meletop dgn pelajar2 sekolah menengah.. ekekeke
hihihi.. jakun kan! ekekeke.. kat Malaysia kalau buat mcm ni rasanya takde sape yang nak naik.. mau hitam muka uols sebab panas.. kat sana walaupun matahari ada tp cuaca mereka sejuk.. subhanAllah.. hebat kan kuasa Yang Maha Esa..
yeahh! Busan City Tour.. e2 tuan tanah ye.. bukan mamat ensem.. ehhh.. ngeh3x..
no comment.. #kbye

Tuan tanah dan Juna Bam Bam.. hehe :D
2.00 ptg - Lepas round Busan kami drop by di salah sebuah pasar yang terbesar di Busan.. klu uols tgk bangunan pasar dorang dari luar macam shopping complex.. hahaha.. gilernya up to date sgt depa ni kan.. kat situ we ols decide makan tghari.. yer.. pasar tu dikelilingi dengan hidupan laut yang masih hidup.. yukksss.. cakap je nk haiwan hidupan laut apa yang uols nak.. sotong kurita.. ketam gergasi.. macam2 ikan ada.. so, lps Fifi dah bagi penerangan, Ome, Juna, Adik Ome dan kawannya decide untuk makan together.. almaklumlah.. Fifi dah ckp dah makan kat situ sekurang2nya RM50 seorang.. gagagaga.. disebabkan kami ni pelancong yang berjimat kenalah bijak dalam menguruskan tawar menawar kan.. kami decided makan Ikan Sisa Nabi.. Pernahkah ke uols rasa isi ikan sisa Nabi ni   Ikan ini unik kerana keadaannya  hanya mempunyai sebelah badan dengan matanya satu. Ikan ini dikenali dengan nama Ikan Sebelah Laut atau turut dipanggil  sebagai ikan sisa Nabi.  Manakala nama saintifiknya ialah Pseudorhombus spp atau  Achiroides spp.  Ikan istimewa ini  tergolong dalam ikan air masin dan tawar yang terdapat di negara-negara ASEAN termasuk di negara kita.  Kalau uols nk tahu, Ikan sebelah atau ikan sisa nabi ini menurut sejarah telah dimakan oleh Nabi Sulaiman AS tetapi oleh kerana baginda tidak sempat menghabiskannya, Baginda telah melepaskan sebelah lagi ke dalam laut dan dengan kehendak Allah ikan itu hidup semula dan berenang kembali ke lautan dengan keadaan ikan tersebut yang hanya tinggal sebelah dengan satu mata sahaja.  Finally, Ikan itu hidup dan membiak hingga ke hari ini.  Inilah bukti kewujudan ikan ini yang  kekal sehingga ke hari ini untuk menjadi iktibar kepada kita semua tau.  Hah!!! kn citer pasal sejarah nabi.. hehehe.. info ini Ome dapat dari sini.. Nak tahu lebih lanjut g la google and baca sendiri k.. hehehe.. oh ye.. harga untuk sekor ikan 20k Won ye.. e2pun setelah diskaun 10K won.. bab tawar menawar bagi kat Ome ye.. inshaAllah xdpt byk sikit pun jadilah.. hehehe.. pastu kami amik Lala.. kalau kat sini Lala tu kecik2 je kan.. tapi kat sana besarnya mcm kupang sket.. manis hokay segala jenis lauk depa nih.. freshhh giler.. harganya? 20K won jugak.. puas pujuk ahjussi tu.. tp ahjussi itu sangat kedek utk bg diskaun.. ahahah.. act lps dh puas memilih ingt nk pilih lauk lain.. sbb kami ber4 kn.. takkan nk mkn 2 lauk tu je.. x sabar2 ahjussi tu suh ikut assitant (tukang masak) naik ats duduk.. we ols cuba nk sampaikan yang we ols nk pilih lauk lain lagi.. tapi ahjussi tu suh ikut tukang masak tu naik ke tingkat 2.. bila dh smpai tmpt makan tu, bgtau la kat dia yang nak msk grill dgn steam.. dia bgtau la cara masakan yang sedap kan.. tiba2 hamikk kauu.. meja jepun tu penuh dgn makanan lain.. yg ni mmg ikut cara Korea style makannya.. hailahh.. nasib la boleh masuk apa yang di hidangkan.. nak tak nak belasah jgk la makan kn sbb lapar tahap cipanzi.. berghhh.. setelah sejam dok perabihkan lauk pauk, masa untuk truskan perjalanan.. oh ye.. total kami makan berempat 61k Won.. so sorang dlm 15won k.. klu darab dengan rm3 bersamaan dengan RM45 seorang.. sekiannn.. muahahaha..

inilah pasar yang Ome cakapkan tu.. dipenuhi dengan hidupan laut yang masih hidupp.. woooo.. macam2 ada kat sini tau..
see!!! yukkkssss.. geliiii!!! #belut hidup hokayyyy!
hahhhhh!!! besar tak ketam dorang??? bapokkk weii.. tapi tak makan pun sebab agk mahal jgk ketam dumok nih.. bygkanlah klu ikan saje dekat rm60 seekor.. klu ketam ni?? wuwuwuwuuw.. 

seee!! penuh satu meja kan.. aigooo.. dari kiri my adik annas, kawannya Zairi dan my sayangness Juna bam bam.. hehe..
inilah ikan sisa nabi.. sedap! mula2 takut jgk nak makan kn.. tp sebab ikan ni unik, telan jgk.. sedap ooo.. ikan ni popular la kat sana.. mana2 pergi ikan yang dorang paparkan mesti ikan ni.. yummey!!
nyum nyum! nampak macam pelik kan.. tapi inilah realititi.. cekik aje.. lapooor dohhh.. huhu..
5.00 ptg - Lepas makan we ols g jenjalan kat satu street nih.. tapi we ols tak lama kat situ.. kebetulan  odw nk blk motel tu, we ols kena lalu tempat tu.. tempat ni la yang akn menjadi tempat membeli belah kami sepanjang di sana.. hehehe.. disebabkan malamnya ada next mission, so we ols terus zaaasss balik Motel.. Mandi2 dan solat.. Plan kami seterusnya nk menghirup udara segar di Huandae Beach.. hoohohoho.. kat sini ada story mory yang kelakar giler..  memori sgttttttt..  kih3x.. 

oh ooo.. xtau apa nama kuih nih.. Tengok Fifi beli, Ome pun beli la.. hahaha.. sedap!!! nyumm.. bak kata Fifi.. jangan syak wasangka di negara orang.. klu syak wasangka e2 yg jadi tak berapa nk halal.. huhu.. #Bismillahirahmanirahim.. :D
Street ni kami dah sampai.. esk datang balik eh.. hihihi.. survey2 je dulu..
Can u see??? comell.. bijakk.. jinak.. sepeninggalan tuannya takde dia la yang jaga barang2 jualan tuh.. seriously!!! kiuttt! walaupun dia hitam berlapok.. hehehe.. muahh! flying kiss from mummy to u CikTam.. sayang die..
7.30 mlm - Lepas solat2 trus amik subway untuk ke Heaundae Beach.. dari Busan Station tu mmg xingat brape station utk kami sampai kesana.. tak ingat! hahaha.. act kat Heuandae Beach ni takde apa pun yang menarik.. cuma kiri kanan di kelilingi dengan bangunan2 yang berwarni warna.. N bangunan2 hotel dorang pun cantik2.. sumenye berwarna warni uols.. cantikk.. oh ye.. odw ke Heundae Beach tu, kami decide beli Kebab dari Turkey nih je.. kebetulan odw ke sana tu, ada kedai Turkey ni.. sedap!!! satu kebab ni 5000 won bersamaan dengan rm15.. ngeh3x.. lapar punya pasal.. bedal aje.. yang penting kenyang!!! sepanjang di sana, kami menyurusi pantai2 Heundae Beach.. kalau siang mungkin la nampak keadaan laut kan.. tp sebab malam nk nmpk apa kan.. tp cuaca mmg best.. klu bw husband mmg romantik habesssss.. wuwuwuwuwu.. 

no comment.. gagagaga.. sape nampak sapa nampak?? ok.. 18sx saje.. yang bawah 18 tolon tutup mata ye dik.. ngeh3x..
Heundae Beach!!! nampak tak bangunan kat belakang tu.. e2 seme bangunan yang terpacak di Bumi Busan.. penuh dengan lampu macam Putrajaya kan..kan.. wuwuwuwu..
alololo.. tomenye rabbit tuh.. hehe :D
saranghae.. love from Busan.. :)
phewiiitt.. tuan tanah macam orang Korea kan..kan.. baik ckp ye.. klu tak kena geget! ngap!!! :D

yeahhh! pic beramai2 wajib ada hokay! enjoy!!!
geng2 kak Jemah.. rindunye kat dorang nih.. esp my 'adik'.. hadoyaii.. nape kakak xbley terima kenyataan ni Nani.. u should call me aunty.. not kakak la dear.. huhuhu.. 

Nani!!! kakak miss uuu.. huhu.. kakak sangat.. adehh..

9.00 mlm - hahhhh! kat sini ada satu tempat yang dinamakan Dongbaekseom Park.. Lepas dh pozing sakan sekitar beach tu, kami di bawa bersiar-siar di sekitar taman ni.. ye uols.. kat sini la Fifi wat lakonan anti gravitinya.. hailahhh.. nasibla time tu tade sape pun yang terpikir nk ambil video.. kalau ada mmg Ome tepek kat sini.. seriously mmg lawak gilerrrrrr.. kalau tau dia nk wat lawak mcm tu, mmg camera ni dh bersiap sedia.. hahaha.. seriously fifi, lakonan Anti graviti awk tu mmg menarik giler.. smpai skg masih terngiang2 dalam ingatan.. klu boleh golek2 kat situ mmg dh lama saya golek Fifi..gagagaga.. u r so funny la Fifi! hadoyaii.. pecah perut.. oh ye.. kat sini la berlangsung APEC..Malaysia juga ialah salah satu negara bagi APEC ye.. sebab apa Ome kata Malaysia juga tersenarai? sebab kat situ Ome nampak ada bendera Malaysia.. yeahhh!!! Proud to be Malaysian..  :D
Fifi!!! Do u still remember this place??? hahahahaha.. aigooo..  *tepuk pale*
smile bebeh! :D
tabikk spring satuu!!! nampak bendera Malaysia tu? hehehe.. proud!!

10.00 mlm - Lepas dh puas menapak dari satu destinasi ke satu destinasi we ols decide utk pulang ke pangkal jalan (balik motel LOL).. sebab apa? sebab kaki hampir tercabut.. giler penat! waktu tu mmg terngiang2 kerusi Gintell kesayangan Ome kat umah.. klu dpt Gintell ni mmg Gentel habessss lahhh.. huarghhh..sehari suntuk hokay.. macam mana Ome x kata worth it.. worth it kn.. ini baru hari ke2.. belum masuk hari ke3 kan.. macam bese.. to be continued k.. ada keje nk kena selesaikan sebelum balik.. :D

pic tuan tanah sepanjang hari ke2.. hehehe :D
which one is my mine??? guess.. lalalala.. #pinkalwaysbeminefavcolour
hahh! jangan nak speku sgttt.. ni adik saya.. adik bongsu.. hensem kan? sorry.. single but not available.. tunggu masa je nak kahwin.. dh ada fiance.. comey lotey tunangnya.. tettttt.. not allowed! hehe :D
kami dalam subway.. nk blk tidooo.. zzzzzzz.. muka msg2 dh penat.. masa ni hanya terbayang2 bantal je.. ppftttt.. oh my pillow.. huhuhu..
salam sayang teramat sayang.. KEGEMBIRAAN MADU LEBAH.. peace! *uols tahu apa makna Cinta ibarat kentut?? xtau..? klu tak tahu search and google k.. fahammm kan!!!! ingat!!! FAHAMKAN!!!! sekian... daaaaaaaaaaaaa.. #Kbye
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...